După ce a lansat ținte ambițioase, de 5 milioane de imunizați până la 1 iunie, respectiv 10 milioane până la 1 august, după ce a amenințat că va fi strict, ferm și drastic, că va ține cu dinții de masca aia dacă nu ne vaccinăm suficient de mulți, premierul Cîțu, cu gândul la dansul pe mese în Vama Veche pe care ni l-a promis, o lăsat-o baltă. A fost o estimare, nimic serios, scrie Patrick André de Hillerin, într-un comentariu în Libertatea.

Cîțu: Obiectivul meu şi al Guvernului pe care îl conduc rămâne vaccinarea cât mai rapidă a 10 milioane de români. Pentru asta avem două ţinte: până la 1 iunie, imunizarea a 5 milioane de persoane; până la 1 august, imunizarea a 10 milioane de persoane. Când vom atinge pragul de 10 milioane de români vaccinaţi, putem lua în considerare renunţarea la masca de protecţie.

Asta ne spunea premierul pe data de 9 aprilie a acestui an. Nici măcar nu sunt două luni complete de atunci. Sau sunt? Dacă ne uităm pe străzi, unde purtarea măștii de protecție nu mai este obligatorie, dacă ne uităm în birouri, unde, de asemenea, masca nu mai este obligatorie, ori am ajuns deja pe 1 august, ori există deja 10 milioane de persoane imunizate, la această dată.

De fapt suntem la începutul lui iunie și suntem departe încă de ținta de 5 milioane de persoane vaccinate.

Pe 9 aprilie, premierul Cîțu vorbea despre persoane imunizate. Or, imunizarea intervine de-abia la zile bune sau chiar săptămâni de la a doua doză de vaccin, în cazul celor care necesită folosirea a două doze. Ținta premierului era ca la 1 iunie să existe 5 milioane de persoane imunizate.

Or, pe 1 iunie nu existau decât 3.713.590 de persoane vaccinate complet. Fie cu ambele doze din vaccinurile Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, fie cu doza unică a vaccinului Johnson & Johnson. Adică ne mai lipseau cam 1.286.410 persoane până la țintă.

Mai erau înregistrate în sistem 623.138 de persoane vaccinate cu o singură doză, deci aproximativ imunizate, ceea ce duce totalul la 4.336.728 de persoane. Și chiar și așa lipsesc aproape 700.000 de persoane până la ținta de 5 milioane.

În condițiile în care numărul celor care se vaccinează scade în fiecare zi, este greu de crezut că la 1 august se va ajunge la 10.000.000 de persoane imunizate.

Și totuși, la purtarea măștii s-a renunțat deja și s-a renunțat la foarte multe dintre restricțiile ultimului an. Era aiurea să ne mai încurcăm în propriile noastre ținte și obiective, mai ales că, deși anul acesta nu au loc alegeri decât în partide, premierul este în goană după popularitate și după voturi. Nu se făcea să stea tocmai domnia sa în calea relaxării și să prăbușească partidul în sondaje.

Raymond Poincaré, președinte al Franței în timpul Primului Război Mondial, spunea despre zona Balcanilor: „Ce vreți, suntem la porțile Orientului, unde totul este tratat cu ușurință”. Și astăzi, la mai bine de un secol de la această declarație, încă nu ne-am hotărât dacă să luăm sau nu în serios ceea ce se întâmplă pe-aici.

Premierul, de exemplu, își tratează cu mare lejeritate țintele și termenele. „Era o estimare, de fapt”. Nu mai este importantă ținta propusă, pentru că suntem foarte bine, în realitate, așa că nu mai are rost să ne împiedicăm de detalii.

Așa s-a întâmplat și în urmă cu un an, când n-a mai contat nimic și ne-am relaxat începând cu 15 mai. Dar veneau și alegerile locale, și cele generale, așa că nimeni nu avea chef să piardă puncte.

Din păcate, nici în această perioadă de liniște electorală, una dintre cele mai lungi de acest fel, căci nu mai avem alegeri decât peste trei ani, politicienii nu se gândesc decât la modul în care li se reflectă activitatea în sondaje.

Președintele Iohannis, de exemplu, nu va mai candida pentru un nou mandat, căci nu-l lasă Constituția. Ar putea să-și folosească anii de mandat rămași pentru a se dedica proiectului de țară pe care promitea că ni-l va prezenta în 2018. N-a mai făcut-o. A uitat de el, l-a pus la prăfuit într-un sertar și nici nu pare că ar mai vrea să se ocupe vreodată de ceva atât de ambițios. A lansat pompoșenia găunoasă numită „România Educată”, care nu este un proiect de țară nici în pretențiile prezidențiale, după care s-a dedat plăcerii micilor uneltiri în interiorul PNL. Mai mult nu poate să sară, asta e

La fel și premierul. Lansează ținte ambițioase, amenință că va fi strict, ferm și drastic, va ține cu dinții de masca aia dacă nu ne vaccinăm suficient de mulți, după care, cu gândul la dansul pe mese în Vama Veche pe care ni l-a promis, o lasă baltă. A fost o estimare, nimic serios.

Miercuri, guvernul a prezentat, în sfârșit, Planul Național de Redresare și Reziliență pe care l-a trimis la Bruxelles. Conține obiective mult mai ambițioase decât 10 milioane de vaccinați la 1 august. Dar conține și obligații mult mai ferme și foarte multe termene ce trebuie respectate. Or, la capitolul fermitate și consecvență nu stăm cel mai bine.

Astăzi, premierul se bate cu pumnul în piept că a reușit să ceară Uniunii Europene 29 de miliarde de euro, dintre care 15 sunt împrumuturi. Ar fi extrem de trist să ne spună, peste câțiva ani, că Europa nu ne înțelege și nu ne mai dă banii, deși noi nu ne angajasem cu nimic în afară de a-i primi (pe ei, pe bani) cu brațele deschise. În rest, „erau doar niște estimări, de fapt”.

Citeşte întreaga ştire: Cum își subminează Guvernul Cîțu propriile obiective

Articolul precedentRomânia, cea mai mare rată de decese provocate de trăsnete din Europa! Care este regiunea cea mai expusă
Articolul următorUngaria şi-a triplat rezervele până la 95 de tone, cea mai mare rezervă per capita din Est. Polonia şi-a adus tot aurul la Varşovia. România nu cumpără şi ţine 60% din rezervă la Londra