Cheltuielile unei gospodării pentru locuință, apă, electricitate, gaze, alte utilități și combustibili însumează în România 18,4% din cheltuielile totale, în timp ce ponderea medie din UE e de 24,1% – potrivit datelor Eurostat pentru întreg anul 2022.

România înregistrează, însă, cea mai mare pondere a alimentelor în totalul cheltuielilor gospodăriilor, media națională, de 23,7%, fiind cu 11,5 puncte procentuale peste media UE și cu aproape cinci pp peste cea a Bulgariei, a doua plasată în acest clasament.

Mai jos, procentele din cheltuielile totale ale românilor – cu unele observații aparent surprinzătoare: cheltuielile cu hainele şi încălțămintea, cu educația și cu sănătatea sunt peste media UE; diferența provine din aceea că aceste cheltuieli trebuie să-și găsească loc în venituri mai mici decât media UE.

Alimentele depășesc 14% în cheltuielile gospodăriei în statele cu venituri salariale medii mici, iar majoritatea acestor țări sunt membre ale fostului bloc comunist. Lor li se adaugă însă și Portugalia, cu salariul mediu sub 1.200 de euro, dar și Grecia.

În graficul de mai jos se vede, potrivit datelor Eurostat, ponderea alimentelor în cheltuielile unei gospodării, cu mențiunea că ele nu cuprind și băuturile nealcoolice, prinse, procedural, de institutele de statistică naționale.

Topul țărilor unde alimentele acoperă procente mari din cheltuieli:

  • România – 23,7%
  • Bulgaria – 18,9%
  • Slovacia și Lituania – 18%
  • Estonia și Letonia – 17,7%

Ponderile cele mai mici, sub 9%, sunt întâlnite în:

  • Irlanda – 7%
  • Luxemburg – 8,2
  • Austria – 8,9%

Cheltuielile cu locuința și utilitățile – de regulă, mai mari decât cele cu alimentele

Cheltuielile pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili le depășesc cu mult pe cele alimentare în statele vestice și sunt mai ridicate decât acestea în majoritatea țărilor, fapt ce se reflectă și în media UE a celor două categorii:

  • alimentele – 12,2%
  • locuință și utilități – 24,1%

Categoria cuprinde costurile cu chiriile efective, cu serviciile de apă, energie electrică şi termică, gaze naturale și combustibili, dar și cheltuielile cu întreţinerea locuinţei. (spotmedia.ro)

Articolul precedentDe la cititori. Te taxează pentru garanție, dar nu îți cumpără înapoi flacoanele!
Articolul următorExercițiile fizice ar trebui făcute pe stomacul gol? Sau nu? Ce spun experții