În ultimii 10 ani, numărul şcolilor private din sistemul de învăţământ preuniversitar aproape că s-a dublat ♦ Cele mai multe şcoli private sunt în Bucureşti – Ilfov, Cluj, Constanţa şi Iaşi ♦ Cătălina Gărdescu, AISB: „Diferenţele bugetare dintre o şcoală privată şi una din învăţământul public aduc după ele şi diferenţe de ofertă, diferenţe în ceea ce priveşte motivaţia profesorilor, în modul cum arată şcoala“ ♦ Diana Segărceanu, Avenor College: „Cheia transformării educaţiei stă în profesori bine pregătiţi, conectaţi cu lumea reală şi actualizaţi pe zona lor de expertiză.“
Piaţa şcolilor private din România s-a dezvoltat puternic în ultimii 10 ani, astfel că în 2020 erau înregistrate în statisticile oficiale ale Institutului Naţional de Statistică (INS) 315 unităţi private în sistemul de învăţământ preuniversitar.
În ultimul deceniu, numărul şcolilor private din sistemul de învăţământ preuniversitar aproape că s-a dublat, de la 170 în anul 2011 la 315 în 2020, ultimul an pentru care INS are date disponibile.
Cel mai mare salt în numărul de şcoli private a avut loc între 2012 şi 2013, cu o creştere de 49 de unităţi în acel an. În următorii ani, creşterea a fost constantă, însă nu şi-a menţinut acelaşi ritm alert.
Cele mai multe şcoli private sunt în regiunea Bucureşti – Ilfov, 69, dintre care 55 sunt doar în Bucureşti. Pe locul al doilea în clasament este Clujul, cu 24 de astfel de unităţi de învăţământ, urmat de Constanţa, cu 20 de şcoli, şi Iaşi, cu 15, după cum arată statisticile INS. (ZF.ro)