Luni, 10 ianuarie, cei 9 membri ai boardului Băncii Naționale se vor întruni pentru a lua o decizie de politică monetară: să crească, să scadă sau să mențină dobânda-cheie a Băncii Naționale.
2022 începe cum nu se poate mai prost pentru românii care au credite în lei. BNR decide luni cât de mult va crește dobânda cheie. Decizia îi va afecta direct pe cei cu rate, care vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani. Iar majorările nu sunt deloc mici: ratele ar putea crește cu mai bine de 10%.
Un român care a accesat un credit pe 30 de ani în valoare de 300.000 lei plătea în luna noiembrie a anului trecut o rată lunară de 1.610 lei, calculată la un indice ROBOR la 3 luni de 2,6 %.
În condițiile în care același indice este acum de 3,05% clientul va plăti cu 83 lei mai mult. Iar dacă indicele ROBOR va crește și mai mult și va ajunge la 4%, pentru aceeași rată lunară persoana respectivă va plăti cu 267 de lei mai mult.
Românii care au luat credite după mai 2019 momentan răsuflă ușurați. Indicele IRCC pe bază căruia se stabilesc dobânzile la creditele noi este acum la un nivel mic deoarece se calculează cu aproximativ două trimestre în urmă.
Abia de la 1 aprilie se vor vedea creșterile de dobândă de la sfârșitul anului trecut.
Pentru a contracara inflația galopantă, BNR a majorat de două ori dobânda-cheie, de la 1,25 la 1,75%. Sfatul specialiștilor este să nu vă îndatorați prea mult, iar rata lunară să nu fie mai mare de 25% din venit.
Dezbaterile din cadrul ședințelor de politică monetară din BNR au la bază un set de documente (de analize) făcute de cei 10 membri ai Comitetului de politică Monetară din BNR. Acest Comitet se ocupă de stabilirea coordonatelor strategice ale politicii monetare, de obiectivele ei pe orizonturi diferite de timp, propunând de asemenea măsuri de îmbunătățire și de creștere a eficacității politicii monetare. (sursa)