Tendinţa de creştere a preţurilor la locuinte se menţine constantă la începutul primăverii, Cluj Napoca doborând un nou record, în timp ce Oradea trece în fata Timişoarei, iar Constanta se apropie de preturile din Bucureşti, arată o analiză a Imobiliare.ro.
ZF.ro: În acelaşi timp, Craiova şi Sibiu devin oraşe tot mai scumpe, în timp ce Iaşi ajunge cel mai ieftin mare centru regional din România. La început de 2024, piaţa rezidenţială dintr-un singur oraş secundar major al ţării stagnează. În Ploieşti preţurile au crescut cu 0,2% într-un an.
“Piaţa rezidenţială continuă să surprindă performând peste aşteptări şi în acest început de an, când, pe baza creşterii cotei de TVA la locuinţele noi, mulţi analişti aşteptau o scădere a interesului. Creşterea este cu atât mai evidentă cu cât are loc şi în oraşele mai mici, iar în acest sens remarcăm în mod special Oradea, unde preţul mediu depăşeşte pentru prima dată borna de 1500 euro/mp. Chiar şi aşa, cumpărătorii din România sunt în continuare privilegiaţi în ceea ce priveşte accesibilitatea locuinţelor comparativ cu celelalte ţări europene”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
În Cluj-Napoca, preţul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns la sfârşitul lunii trecute la 2.666 euro/mp util, cel mai înalt nivel înregistrat în România. Cumpărătorii plătesc cu 10% mai mult pe o locuinţă acum faţă de preţul pe care l-ar fi achitat dacă ar fi luat decizia de achiziţie în luna februarie a anului trecut, perioadă în care însă condiţiile de pe piaţa de creditare nu erau la fel de favorabile ca cele actuale.
Apartamentele din Cluj-Napoca se vând, totodată, cel mai greu, cu o medie de aproximativ 3-4 luni, perioadă constantă din 2020 în prezent.
Una dintre surprizele lunii februarie vine de la Oradea, unde preţul mediu al apartamentelor scoase la vânzare s-a majorat cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut şi a ajuns la 1.550 euro/mp util.
Timişoara, un pol imobiliar şi de business major din vestul ţării, a coborât pe poziţia a treia în topul celor mai scumpe oraşe din regiune. Ritmul de creştere remarcat la nivelul preţurilor a fost unul foarte lent în ultimele 12 luni comparativ cu alte oraşe mari analizate de Imobiliare.ro. După un avans cu abia 4%, preţul mediu solicitat pe plan local s-a situat la finele lui februarie în jurul valorii de 1.544 euro/mp util.
Însă, în ciuda accesibilităţii, locuinţele din Timişoara petrec mai mult timp în piaţă. Un apartament se vindea la începutul anului trecut în 56 de zile pentru ca până la finele lui 2023 durata de timp necesară găsirii unui cumpărător să ajungă la 69 de zile.
Cea mai semnificativă majorare înregistrată la nivelul preţurilor în rândul celor mai mari pieţe rezidenţiale din ţară s-a putut observa în ultimele 12 luni în Braşov. Scumpiri cu 15% au adus preţul mediu solicitat pentru apartamentele de pe piaţa rezidenţială de la poalele Tâmpei de la 1.580 euro/mp util în februarie 2023 la 1.815 euro/mp util la sfârşitul lunii trecute.
Media în cazul locuinţelor noi se situează, însă, la un nivel mult mai înalt, aproape de 2.110 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro.
Perioada de vânzare a apartamentelor din Braşov s-a menţinut din 2020 şi până la jumătatea lui 2022 constantă, pentru ca apoi să vedem o creştere accelerată până la jumătatea anului trecut când proprietarii aveau nevoie de circa 80 de zile pentru identificarea cumpărătorilor. Ultimele două trimestre au marcat însă scăderi la acest capitol, durata necesară pentru vânzarea unui apartament în Braşov fiind de circa două luni.
În Bucureşti, după unele scăderi înregistrate pe parcursul ultimelor luni, preţurile solicitate pentru apartamente încep să urmeze o tendinţă crescătoare.
Cumpărătorii trebuie să achite 1.663 euro/mp util pentru o locuinţă în Bucureşti şi plătesc acum cu aproape 7% mai mult decât ar fi făcut-o dacă ar fi achiziţionat o proprietate similară la începutul anului trecut. În momentul de faţă, un apartament din Bucureşti se vinde într-un interval de cel mult două luni.
Apartamentele din Constanţa se vând cu un preţ mediu de 1.624 euro/mp util şi sunt cu 10% mai scumpe acum decât în februarie 2023. În cazul locuinţelor de pe litoral aflate în imobile construite după 2020 media se apropie de 1.800 euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.
Craiova se afla, la sfârşitul lunii trecute, pe locul al cincilea în clasamentul celor mai scumpe oraşe din ţară, cu un avans de aproape 2% doar de la începutul acestui an.
În Sibiu, apartamentele listate la vânzare se vindeau cu 1.440 euro/mp util în februarie 2023. Acum, proprietarii şi dezvoltatorii solicită, în medie, 1.571 euro/mp util.
Chiar dacă în momentul de faţă cumpărătorii din Iaşi plătesc cu 9% mai mult pentru apartamentele pe care le cumpără, preţurile se menţin pe plan local la un nivel foarte scăzut. Media din oraş este de 1.532 euro/mp util, sub media înregistrată la nivel naţional de 1.542 euro/mp util.
În schimb, preţurile apartamentelor din Ploieşti au stagnat în ultimul an, media fiind la 1.087 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro. (Roxana Roșu)