Cei în culpă riscă până la zece ani de închisoare pentru folosirea cu “rea-credință” a facturii electronice sau pentru utilizarea de case de marcat neconectate la sistemul ANAF.

Potrivit proiectului, angajatorii care nu plătesc statului impozitele datorate de salariați riscă si cinci ani de închisoare sau amendă.

Cresc pedepsele și pentru cei care nu plătesc impozit pentru banii câștigați, nu declară în contabilitate toate tranzacțiile, înregistrează plăți fictive sau distrug aparatele de taxat ori de marcat electronice.

În expunerea de motive, inițitorii descriu cum anumite firme nu își declară toate veniturile și folosesc banii în alte scopuri.

Sunt introduse și fapte de evaziune noi pentru situațiile în care nu sunt folosite sistemele informatice naționale precum e-Transport, cunoscut sub numele de radarul mărfurilor, factura electronică sau sigiliul electronic.

De exemplu, riscă de la 3 la 10 ani de închisoare toți cei folosesc cu ,,rea-credință” factura electronică e-Factură. Sunt vizați și cei care nu conectează aparatele de marcat electronice fiscale la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare.

Potrivit documentului depus la Senat, inclusiv DNA va instrumenta de acum înainte noile dosare de evaziune fiscală cu prejudicii mai mari de 5 milioane de lei.

Politicienii vor să aplice aceste măsuri noi cu o nouă conducere în fruntea instuțiilor care ar trebui să colecteze bani la buget: ANAF și Vamă.

Marcel Ciolacu, premierul României: “Am trecut prin Guvern șapte memorandumuri, acum o ordonanță de urgență care să încheie lanțul pentru digitalizare. Înțeleg că de 30 de ani, anumiți angajați blochează și la Vamă și la ANAF. Dacă nu doresc de bună voie, o să facă forțat”.

Sursa: Pro TV

Articolul precedentTermenul de montare a repartitoarelor de căldură se prelungeşte, iarăși, cu un an
Articolul următorSalariile primarilor și președinților de consilii județene cresc cu 5% de la 1 ianuarie