Statul român pregătește noi achiziții militare, în valoare de mai multe miliarde de euro, Ministerul Apărării Naționale (MApN) obținând deja aprobarea Comisiilor de Apărare ale celor două camere ale Parlamentului pentru inițierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente unui număr de cinci programe de înzestrare a Armatei.

Valoarea totală estimată a acestor programe este estimată la peste 3,5 miliarde euro.

OUG nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității prevede că “Autoritatea contractantă are obligația de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului României pentru inițierea procedurii de atribuire, în cazul în care valoarea estimată a contractului, fără TVA, este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a 100.000.000 euro” și că legislativul, “prin comisiile reunite de apărare, ordine publică și siguranță națională, se pronunță cu privire la respectiva solicitare în termen de 30 zile de la primirea acesteia”.

Cel mai costisitor dintre programele de înzestrare pregătite pentru lansare de către MApN este cel care vizează achiziția a 27 de sisteme integrate de arme SHORAD-VSHORAD, a căror principală misiune este apărarea aeriană la înălțimi și distanțe foarte mici, mici și medii.

Programul a fost supus inițial aprobării parlamentare în 2017, fiind vorba atunci despre 21 de sisteme, estimate la 2,1 miliarde euro plus TVA, prima etapă de achiziție a componentelor având costuri estimate de 1,37 miliarde euro plus TVA.

“În urma reanalizării acestui program a rezultat necesitatea achiziționării unui număr mai mare de sisteme integrate de arme SHORAD-VSHORAD, motiv pentru care este solicitată aprobarea prealabilă pentru inițierea procedurii de atribuire a contractului de achiziție pentru 27 de sisteme, valoarea totală estimată fiind de 2,7 miliarde euro fără TVA”, se arată într-un document parlamentar. (sursa)

Articolul precedentOrban anunță de ce nu crește salariile profesorilor: Când abia mai ai bani de mâncare, nu te duci să-ți bei banii la cârciumă…
Articolul următorA mai cazut un mit! Ce se intampla atunci cand lasi telefonul la incarcat toata noaptea