Actorul Cristian Grosu a reclamat pe pagina sa de Facebook că în timpul piesei „Hamlet” în care a jucat săptămâna aceasta la Teatrul Național din Cluj, două doamne din primul rând au mâncat șaorma. Deranjat de gestul celor două, actorul le-a „apostrofat agresiv, le-a scos din sală”, potrivit unei postări a actriței Lorena Lupu pe blogul ei. Internetul s-a încins repede, părerile fiind împărțite. 

Libertatea a discutat cu specialistul în etichetă Adrian Murariu pentru a înțelege ce e permis și ce nu să facem la teatru. Nu e primul caz de acest fel.

George Herlaș: În toamna anului trecut, la Festivalul „George Enescu” din capitală, a răsunat „simfonia” RoAlert în Sala Radio, după ce poliția a trimis un mesaj cu privire la dispariția unei minore, iar telefoanele celor din sală nu erau închise. 

În 2018, Grigore Leșe a întrerupt un concert din cauza faptului că cineva a intrat în sală după începerea interpretării, potrivit Adevărul. 

În timpul piesei „Hamlet” s-a oprit și actorul Andrew Scott din Marea Britanie în 2017, după ce un om din sală și-a pornit laptopul, „uitând cum să se comporte”, a spus actorul, potrivit Sky News. 

„Pe când jucam Hamlet la TNC, două domnișoare (trecute) care stăteau în primul rând, chiar după începerea spectacolului, au început să mănânce șaorma (credeți-mă că nu e o glumă) cu de toate. Probabil au așteptat să se facă întuneric în sală… Pentru că personajul meu intra din sală printre spectatori, am reușit să le atrag atenția. În orice caz, gestul lor, gestul de a mânca într-o sală de spectacole mi se pare de un extrem prost gust. Nu mai vorbesc despre ținută, telefon mobil ș.a.m.d. Mi se pare mai mult decât corect să întrerupi un spectacol dacă spectatorii dau dovadă de prostie cronică”, este mesajul actorului Cristian Grosu de pe Facebook.

„Doamnele au confundat pur și simplu locul”

Specialistul în etichetă Adrian Murariu este de părere că cele două doamne nu au fost în contextul potrivit pentru a mânca șaorma: „Doamnele au confundat pur și simplu locul, pentru că mergem la teatru ca să ne bucurăm de un spectacol, de un act artistic, mergem la restaurant ca să mâncăm, mergem la cinema ca să ne bucurăm de un film, mergem la un concert ca să ne bucurăm de muzică”.

Actrița și scriitoarea Lorena Lupu vede evenimentul într-o altă lumină, după cum a scris într-o postarea de pe blogul ei: „Conduita spectatorului de teatru a evoluat mult de-a lungul istoriei. În teatrul elisabetan, spectatorul mânca, bea și urla în timp ce se urmărea piesa. E posibil ca toate rolurile vremii să fi fost jucate de bărbați pentru că publicul era necruțător și risca să arunce cu mizerii în tine dacă nu te plăcea”. 

„Noi, ca și participanți la un act artistic, trebuie să respectăm sau să acordăm respect și considerație efortului de a pune în scenă un act artistic, apoi, celor care au contribuit, la a pune în scenă acest act artistic. Dacă noi mâncăm în timp ce ne uităm la un astfel de spectacol, cu siguranță nu arătăm respect”, este de părere Murariu. 

Specialistul crede că în cazul unei foamete stridente, soluția este aceea de a lua o gustare înainte de spectacol: „În mod normal, când mergi în sala de spectacol, faci tot ce ai de făcut înainte de spectacol. Adică mergi la toaleta înainte sau în pauze, bei apă înainte sau în pauze, tocmai ca să nu deranjezi actul în sine”.

De ce mâncăm la cinema?

În episodul podcastului lui Adrian Murariu „Eticheta la teatru, spectacole, cinema, evenimente și pantalonii roz”, specialistul în etichetă Andrei Pop precizează că el mănâncă cu o oră-două înainte de astfel de evenimente, tocmai pentru a evita situații asemănătoare cu cea de la Cluj.  Totuși, există circumstanțe când putem viziona ceva și mânca în același timp: la cinema. 

„La cinema, produsul în sine este creat de cei care au acest business să te bucuri de film și să ai o gustare – popcorn, nachos, o ciocolățică și o băutură. E mai degrabă o gustare, nu e o masă”, precizează Murariu.

Citeşte întreaga ştire: Controversa „șaorma la teatru”. Ce spune eticheta și de ce putem mânca la cinema, dar nu și în sala de spectacol. „Trebuie să respectăm actul artistic”

Articolul precedentCum reușesc brandurile să ispitească mintea consumatorilor. De ce cumperi fără să vrei ce nu-ți trebuie
Articolul următorNorvegianul care a omorât 77 de persoane acuză statul că îi încalcă drepturile în închisoare. Ce îl nemulțumește pe ucigașul în masă