Uniunea Europeană vrea să mâncăm mai sănătos și schimbă regulile pentru mai multe categorii de alimente.

Astfel, gemurile și dulcețurile trebuie să conțină mai multe fructe, consumatorii trebuie să știe cantitatea de zahăr din sucuri, iar mierea va fi etichetată cu țara de proveniență. Decizia finală a fost luată de Parlamentul European.

În acest moment, mierea este unul dintre cele mai contrafăcute alimente din lume, iar apicultorii care se străduiesc să facă un produs 100% natural au de pierdut. La fel și consumatorii care sunt induși în eroare. Cea mai multă miere care există pe piață acum este, de fapt, un amestec, iar asta poate duce ușor la falsificări. Sunt totuși câteva aspecte la care putem să fim atenți.

În aceste condiţii, oficialii europeni au votat ca pe etichetă, acolo unde avem amestec de miere din mai multe țări, să fie trecut clar, în procente, cât la sută din miere provine din fiecare țară în parte.

Se schimbă regulile și pentru gemuri și dulcețuri. Oficialii vor că nivelul de fruct din compoziție să fie mai mare, entru că există multe sortimente care au mai mult zahăr. Fabricanţii sunt tentați să aleagă așa din motive financiare, în detrimentul producătorilor autohtoni care se zbat să rămână pe piață.

În acest moment, pragul este de 350 de grame de fruct la un kilogram de dulceață, de exemplu. Noile reguli prevăd ca acest prag să urce până la 450 de grame de fruct pe kilogramul de produs.

Deputaţii europeni au stabilit noi reguli şi pentru sucurile de fructe. Doar cele care îşi iau dulceaţă, în mod natural, din fructe, fără alte adaosuri, vor putea primi etichete cu menţiunea “conţine doar zahăr natural”. cele procesate, pot fi etichetate ca “suc de fructe cu zahăr redus” dacă cel puțin o treime din zaharurile naturale au fost eliminate. Pentru această categorie, producătorii nu pot folosi îndulcitori să mascheze reducerea zahărului.

Directiva pentru mic dejun a fost aprobată cu majoritate covârşitoare de Parlamentul European. Urmează acordul de principiu al Consiliului, după care legea va fi publicată în jurnalul oficial al Uniunii Europene. E o chestiune de săptămâni până va intra în vigoare. Țările Uniunii Europene au doi ani la dispoziţie să aplice noile norme. (sursa)

Articolul precedentȚara din UE care a renunțat la temele obligatorii acasă / Profesorii regretă faptul că nu au fost consultați de guvern
Articolul următorCum va fi vremea în minivacanţa de 1 Mai şi de Paşte. Se anunță temperaturi peste cele normale, în cea mai pare parte a ţării