După sceneta nominalizării lui Dacian Cioloș pentru a forma un nou guvern și în plin colaps sanitar, președintele Klaus Iohannis îi cheamă pe liderii politici la consultări joi, de la ora 11.00, pentru găsirea unei soluții. În acest moment niciun partid nu poate promite o majoritate parlamentară, iar negocierile pot dura mai mult decât poate aștepta România. Soluția aparține președintelui Klaus Iohannis prin nominalizarea premierului, iar acesta are trei opțiuni: Florin Cîțu, un alt lider PNL sau o persoană independentă. Nicolae Ciucă ar fi preferat de șeful statului pentru funcția de prim-ministru, iar decizia privind mandatul cu care merge la Cotroceni va fi luată de PNL într-o ședință de la ora 10.00.
HotNews.ro: Liberalii se reunesc joi dimineață în ședința Biroului Național Permanent la ora 10.00, pentru a decide mandatul cu care vor veni în fața lui Klaus Iohannis. Astfel, liderii de organizații vor vota cu ce propunere de premier merg la consultările de la Cotroceni.
Ședința are loc în contextul în care, miercuri seară liderii PNL s-au întâlnit la vila Lac cu președintele Klaus Iohannis și au discutat mai multe variante pentru nominalizarea candidatului PNL pentru postul de premier. Surse participate la discuție susțin că au fost vehiculate trei nume: Florin Cîțu, Nicoale Ciucă și Lucian Bode. Nicolae Ciucă ar fi însă preferat de șeful statului pentru funcția de prim-ministru.
Liderii PNL trebuie să ia o decizie în contextul în care atât USR, cât și PSD au anunțat că exclud orice colaborare cu Florin Cîțu pentru formarea unei majorități parlamentare.
“Nominalizarea lui Florin Cîțu nu mai reprezintă o soluție eficientă pentru partid. USR și PSD exclud susținerea unui Guvern condus de către Florin Cîțu. În acest moment este nevoie de un Guvern care să fie validat rapid în Parlament și o majoritate stabilă”, au declarat pentru HotNews.ro surse din interiorul PNL.
Anterior discuțiilor, liberalii aveau o decizie a Biroului Executiv care îl propunea pe Florin Cîțu pentru funcția de premier, iar liderii fideli acestuia, precum Dan Vîlceanu, Iulian Dumitrescu și Alina Gorghiu, au facut scut în jurul lui și au exclus orice altă nominalizare.
- Dan Vîlceanu, secretar general PNL: „Am observat un val de fake news în ultimele zile, inițiat de adversarii Partidului Național Liberal, şi aş vrea să reamintesc un lucru. Există o decizie asumată și votată în Partidul Național Liberal: propunerea de premier este președintele PNL. România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri depline, iar soluția este un nou guvern format în jurul Partidului Național Liberal, condus de Florin Cîţu. Cred că și unii, și alții, trebuie să fim echilibrați, să dăm dovadă de responsabilitate. Responsabilitatea despre care a vorbit toată lumea, astăzi, la tribuna Parlamentului”.
PNL, scindat între Cîțu și Iohannis
Înainte de întâlnirea de la Vila Lac de miercuri seară, Iulian Dumitrescu, Dan Vîlceanu și Alina Gorghiu au anunțat public pe pagina lor Facebook că „decizia BEx al PNL, luată în unanimitate, e una clară: propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru este președintele partidului, Florin Cîțu”. Aceștia susțin că Florin Cîțu poate negocia o majoritate parlamentară cu USR și că poate reface Coaliția.
Cu toate acestea, există lideri din partid pentru care opțiunea președintelui Klaus Iohannis contează mai mult decât ceea ce vrea Florin Cîțu. Este vorba de lideri precum Emil Boc, Rareș Bogdan, Lucian Bode și Gheorghe Flutur.
Surse din PNL au declarat pentru HotNews.ro că șansele lui Florin Cîțu de a fi nominalizat de către președintele Klaus Iohannis pentru funcția de premier au scăzut considerabil în ultimele zile. Lideri PNL, sub protecția anonimatului, au recunoscut că susținerea lui Florin Cîțu pentru un nou mandat de premier “întâmpină dificultăți”.
“Contextul crizei sanitare și politice nu mai permite negocieri pe termen mediu și lung și trebuie identificată imediat o soluție. Noi vrem ca președintele partidului să fie și premierul dar nu mai este timp. Nominalizările pe funcții se pot schimba. Așteptăm un semn de la președinte, decizia îi aparține”, au explicat sursele citate.
Încă de săptămâna trecută, informațiile HotNews.ro arătau că o parte dintre liberali recunoșteau neoficial că Florin Cîțu nu mai are șanse de a fi din nou premier, însă nimeni nu și-a asumat să-i ceară acestuia să își retragă candidatura.
“Există două soluții pentru retragerea nominalizării lui Florin Cîțu pentru funcția de premier: fie renunță el de bunăvoie la acest lucru și se decide o nouă propunere în forurile statutare ale PNL, fie președintele Klaus Iohannis îi explică informal de ce nu mai poate fi nominalizat”, au explicat sursele citate.
Opțiunile și scenariile de pe masa lui Klaus Iohannis
Prima opțiune pusă de către liberali pe masa președintelui este nominalizarea lui Florin Cîțu pentru funcția de premier, însă șansele ca acesta să obțină o majoritate stabilă în Parlament sunt mici. De precizat este că atât USR, cât și PSD refuză oficial negocierile cu PNL pentru susținerea unui cabinet Cîțu 2.
Un al doilea scenariu este ca președintele Klaus Iohannis să nominalizeze un alt liberal pentru funcția de premier, iar numele vehiculate în acest sens au fost Nicolae Ciucă și Lucian Bode. O parte dintre liderii liberali nu susțin această soluție dar, în acest context, pare singura opțiune pentru refacerea Coaliției cu USR și UDMR.
O a treia variantă aflată pe masa președintelui este propunerea unui premier independent, apolitic și un Guvern minoritar. La acest scenariu, PSD ar fi dispus să-i susțină pe liberali pentru a trece un Guvern în Parlament.
Neoficial, lideri social-democrați au declarat pentru HotNews.ro că sunt dispuși să susțină un guvern minoritar condus de un premier independent, dar format din miniștri propuși de către PNL și UDMR. “Noi am putea susține un premier independent politic, iar miniștrii să fie persoane politice”, au declarat sursele citate.
Liberalii au început deja să acrediteze ideea unui guvern împreună cu PSD, minoritar sau asumat. Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a declarat, că, în ipoteza în care USR-ul va refuza refacerea coaliţiei, este obligatorie o discuţie cu PSD. Liberalul spune că discuţiile cu social-democraţii pot porni de la un Guvern minoritar şi pot merge până la un Guvern asumat.
”Din punctul meu de vedere, în momentul de faţă, prioritatea este discuţia cu USR-ul. În ipoteza în care USR-ul va refuza refacerea coaliţiei, cred că este obligatorie o discuţie cu PSD, iar paleta de discuţii poate porni de la un Guvern minoritar şi poate merge până la un Guvern asumat”, a declarat senatorul PNL Daniel Fenechiu, citat de News.ro.
Reamintim că HotNews.ro a relatat că președintele Klaus Iohannis i-ar fi promis lui Florin Cîțu că, dacă va pica prin moțiune de cenzură îl va nominaliza din nou în fruntea Guvernului. Mai exact, președintele făcea prima nominalizare în persoana unui premier neutru sau tehnocrat care nu ar fi reușit să coaguleze o majoritate în Parlament. După ce prima propunere de premier va pica, președintele ar face cea de-a doua nominalizare, de acestă dată în persoana lui Florin Cîțu.
Numai că aici planul a fost stricat de criza sanitară și s-a lovit de refuzul USR și PSD de a-l susține din nou pe Florin Cîțu pentru postul de premier. Cea de-a treia opțiune rămasă pe masă, dar pe care PNL încearcă să o evite este guvernare minoritară PNL-UDMR- Minorități, fără Florin Cîțu și cu santajul PSD în Parlament.
USR rămâne consecvent: Fără Cîțu premier
USR are o decizie luată în unanimitate în Biroul Național: nu intră la guvernarea cu Florin Cîțu premier. Președintele USR, Dacian Cioloș, exclude din nou, într-o postare pe pagina sa de Facebook, o colaborare cu Florin Cîțu.
- Dacian Cioloș: “Am înțeles până la un punct frustrarea lui Florin Cîțu pentru situația sa personală, dar pentru noi asta nu înseamnă nimic. Cariera politică a cuiva e strict o problemă personală și este de neconceput ca un partid sau o țară să se sacrifice pentru o singură persoană, indiferent despre cine este vorba. De la demiterea sa și până de curând, am făcut pur și simplu terapie cu un om care nu se poate dezlipi de putere. Și nu sunt singurul. (…) O spun și o repet. Suntem oricând dispuși la dialog cu PNL. Dar dacă cineva își închipuie că noi ne vom așeza la masă cu Florin Cîțu în timp ce el face campanii mincinoase online sau pentru că repetă la infinit să mergem la PSD și AUR fie nu știe ce vorbește, fie a ajuns să creadă în propriile minciuni. Este rușinos punctul unde s-a ajuns și, deși noi sperăm că oamenii echilibrați vor stopa acest gen de comportament, nu pot să nu rămân cu un gust amar în urma acestor degradări ale exprimării publice”.
Liderii USR urmează să se reunească joi dimineată în ședință pentru a decide mandatul cu care vor merge la Palatul Cotroceni.
PSD cere un tehnocrat în fruntea Guvernului
După ce au depus moțiune de cenzură și l-au demis pe Florin Cîțu, social-democrații exclud susținerea unui Guvern condus de acesta.
Oficial, președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, după respingerea în Parlament a cabinetului propus de Dacian Cioloș, că e momentul unui guvern de specialiști care “să scoată ţara din criză”.
”Le cer să ne întâlnim imediat şi să găsim împreună o soluţie pentru a scoate România din criză. Gata cu politica, nu se mai poate aşa. (…) Politicienii să facă un pas în spate şi să aducem specialişti care să vină cu un proiect pentru a reduce numărul de morţi. Spectacolul sinistru trebuie să înceteze. Vă cer să fiţi în al doisprezecelea ceas bărbaţi de stat, să nu mai fiţi o pată urâtă în istoria acestei ţări”, a declarat Ciolacu.
UDMR: Prima soluţie – resuscitarea coaliţiei
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, pledează pentru refacerea Coaliției și un Guvern cu puteri depline. Acesta a anunțat că UDMR va contribui, dacă va fi solicitată, la găsirea unei soluţii atât cu PNL, cât şi cu USR.
“Prima soluţie după respingerea guvernului prezentat de USR este resuscitarea coaliţiei de guvernare” şi, dacă acest lucru nu se poate, “din motive subiective”, trebuie găsită o altă soluţie pentru o nouă formulă de guvernare, inclusiv pentru un guvern minoritar, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
AUR își menține poziția cu premier tehnocrat
Co-președintele AUR George Simion a anunțat că merge la Palatul Cotroceni, cu mandatul “clar” că ţara trebuie să iasă din criza actuală cu un premier din afara partidelor politice.
“Vom participa mâine la Cotroceni, cu un mandat clar, ţara trebuie să iasă din actuala criză. Noi am decis deja şi mergem cu acelaşi mandat la consultări, un premier independent pentru următoarele şase luni, un premier din afara partidelor politice, un premier precum Călin Georgescu”, a precizat George Simion.
Președintele Klaus Iohannis a invitat joi, partidele la consultări pentru desemnarea unui nou candidat pentru funcţia de premier, după ce Parlamentul a respins Guvernul propus de Dacian Cioloş. (HotNews.ro)