lui este un instrument menit să sintetizeze, într-un mod uşor de înţeles, principalele prevederi ale vastei legislaţii din domeniu, care inevitabil este scrisă într-un limbaj al terminologiei de specialitate, medicală şi juridică. Iar a fi asigurat îţi dă drepturi, dar îţi dă şi obligaţii. Dreptul la serviciul medical înseamnă şi obligaţia de a avea grijă de propria sănătate nu doar când te simţi bolnav, de a trece pe la medicul tău de familie în scop preventiv”, a declarat Valeria Herdea, preşedintele CNAS.
În ediția a doua, ghidul cuprinde informaţii despre calitatea de asigurat, pachetele de servicii medicale, modalităţile de accesare a serviciilor pe fiecare domeniu de asistenţă medicală, precum şi drepturile şi obligaţiile asiguratului, conform reglementărilor în vigoare la ora actuală.
Ghidul se adresează atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate, care pot afla care sunt serviciile medicale la care au dreptul şi care este modalitatea de accesare a acestora.
„Actuala ediţie a Ghidului asiguratului era necesară, la peste doi ani de la apariţia primei ediţii, în condiţiile în care în acest răstimp pachetele de servicii pentru persoanele asigurate şi neasigurate s-au lărgit considerabil. Totodată, în redactarea acestei ediţii s-a ţinut cont de propunerile şi recomandările primite de CNAS după parcurgerea ediţiei precedente a ghidului”, afirmă aceeaşi sursă.
Totodată, susţine CNAS, lansarea noii ediţii a Ghidului asiguratului este primul pas al unei campanii de informare publică despre drepturile şi obligaţiile asiguraţilor, ce se va desfăşura pe parcursul următoarelor luni.
A doua ediţie a Ghidului asiguratului este postată pe site-ul CNAS, www.cnas.ro, pe paginile de Internet ale caselor de asigurări de sănătate din teritoriu şi promovată pe pagina de Facebook a instituţiei. (sursa)