Premierul Marcel Ciolacu a refuzat în discuția de luni de la guvern cererea șefului companiei OMV, Alfred Stern, de a clarifica un articol din legea offshore dedicată gazelor din Marea Neagră, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale. Ciolacu a transmis reprezentanților companiei austriece că ”este un subiect legitim”, dar că în acest moment nu poate discuta despre nici o modificare a legii offshore ”din cauza climatului creat de cancelarul austriac Karl Nehammer prin veto-ul față de intrarea României în Schengen”, au mai declarat pentru G4Media surse participante la întâlnire.
De asemenea, Ciolacu le-a cerut oficialilor austrieci să își retragă plângerea depusă la curtea de arbitraj de la Paris.
În plus, Marcel Ciolacu i-a invitat pe șefii OMV ”să-și folosească diplomația economică pentru ca Nehammer să își schimbe poziția față de aderarea României la Schengen”, potrivit surselor G4Media. El a invocat discriminarea României față de Croația, în cazul căreia Nehammer a fost de acord cu intrarea în Schengen.
Șeful guvernului român a mai spus că nici măcar nu poate deschide un subiect legat de legea offshore pentru că, din cauza veto-ului cancelarului Nehammer, companiile austriece au o imagine destul de proastă în România.
Reamintim că OMV Petrom a depus Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris o reclamație împotriva statului român – prin Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) legată de regimul de vânzare a gazelor din Marea Neagră. Deschiderea litigiului are loc pe fondul deciziei finale luate de OMV Petrom pentru începerea producției de gaze în Marea Neagră. Anunțul oficial privind începerea producției în perimetrul Neptun din Marea Neagră a fost făcut pe 21 iunie de compania OMV Petrom.
Compania cu capital majoritar austriac cere României să clarifice anumite prevederi din legea offshore. Prevederile din lege arată că Guvernul ”poate introduce restricții temporare de preț și vânzare” pentru anumite cantități de gaze extrase din Marea Neagră, dar nu detaliază în ce condiții precise pot fi introduse aceste restricții.
Plângerea depusă la Curtea de Arbitraj Internațional de la Paris e îndreptată și împotriva companiei Romgaz Black Sea Limited, filiala Romgaz cumpărată de la ExxonMobil și care operează împreună cu OMV Petrom zăcământul din Marea Neagră.
Plângerea OMV Petrom vizează modificarea legii offshore în ceea ce privește modul în care compania poate dispune de gazele produse din Marea Neagră. (g4media.ro)