Marțea trecută, în Parlamentul European, a avut loc un vot care ar putea avea consecințe extrem de importante pentru viitorul agriculturii europene. Europarlamentarii s-au reunit pentru a vota asupra strategiei ”Farm to fork”, care conține numeroase reglementări cu privire la modul în care Europa poate produce alimente mai sănătoase, asigurând în același timp securitatea alimentară, un venit echitabil pentru fermieri și reducerea amprentei de mediu a agriculturii.

Înaintea votului, Alianța pentru Agricultură și Cooperarea a transmis o scrisoare deschisă către toți europarlamentarii români, prin care le cerea să respingă o serie de amendamente care ar putea fi dăunătoare pentru fermierii români.

”Fermierii nu pot fi de acord cu obiectivele de reducere a utilizării pesticidelor și îngrășămintelor stabilite de strategia Farm to Fork și mai ales, cu introducerea lor în legislație, care le-ar face obligatorii. Cu titlu de exemplu, în România consumul mediu pe unitatea de suprafață la substanțe fito-sanitare și la îngrășăminte reprezintă 1/3 din consumul mediu la nivelul UE. Cum ar putea continua să producă eficient și să-și protejeze culturile fermierii din țara noastră dacă vor fi obligați să reducă cu 50% utilizarea pesticidelor până în 2030?

Noi, fermierii Români, suntem pregătiți să acceptăm schimbări ale sectorului agricol pentru a deveni performant, însă nu putem accepta sacrificarea capacității de producție prin adoptarea unor măsuri ce pot fi contraproductive, un veritabil dumping climatic ce poate determina dispariția unui sector vital – cel al hranei”, au scris fermierii în adresa către europarlamentari.

Ei bine, în plenul Parlamentului European, strategia Farm to Fork a fost aprobată, primind 452 voturi pentru , 170 împotrivă și 76 de abțineri. Deși acest vot nu reprezintă o transpunere în legislație, Comisia Europeană fiind cea care ia decizia finală, semnalul transmis de europarlamentari prin acest vot este îngrijorători pentru fermierii care se opun acestei strategii.

Dintre europarlamentarii români, singurii care au votat pentru adoptarea acestui act, neținând cont de recomandările venite din partea fermierilor români și din partea Ministerului Agriculturii, sunt cei din grupul Renew Europe, adică parlamentarii USR. Din acest grup fac parte Vlad-Marius Botoș, Dacian Cioloș, Vlad Gheorghe, Alin Mituța, Dragoș Pîslaru, Nicolae Ștefănuță, Ramona Strugariu și Dragoș Tudorache.

”Din păcate am aflat că au fost colegi de-ai noștri care au votat împotrivă, și anume au votat în bloc reprezentanții din grupul Renew Europe, adică europarlamentarii de la USR. Ei au votat în bloc la toate schimbările care s-au propus în primă fază și apoi au votat în bloc când a venit dosarul final și l-au susținut. Poate că ei nu înțeleg exact care e situația, poate că nu sunt foarte apropiați de sectorul agricol, poate că e o greșeală pe care o să o îndrepte, dar cred că dânșii susțin foarte mult trendul acesta verde și nu se gândesc suficient la consecințe”, a precizat Carmen Avram în direct la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”. (agro-tv.ro)

Articolul precedentStudenții din România se pot înscrie la o competiție dedicată securității cibernetice
Articolul următorCseke Attila: De luni, certificatul verde obligatoriu pentru toate activitățile și în aproape toate instituțiile. ”Îmi asum certificatul verde în Sănătate”