Seceta de anul acesta este cumplită, similară cu cea din 1947, cânt România a trecut printr-o puternică criză de alimente, scrie agrointel.ro. Lipsa precipitațiilor duce și în 2020 la distrugerea în mare parte a culturilor agricole, amplificând astfel efectele crizei economice generate de pandemia de COVID-19, spun specialiștii. Pe acest fond, pâinea va fi mai scumpă la toamnă, având în vedere că agricultorii estimează pierderi de peste 50%.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a amintit, într-o intervenție la Digi 24, că peste criza determinată de pandemie se suprapune o secetă cumplită, așa cum nu a mai fost de mulți ani.

”Deficitul este foarte mare în zona Moldovei și Dobrogei. Este un pericol ca culturile de toamnă să fie compromise într-un procent destul de mare. Am asigurat toți fermierii că o să-i despăgubim pe toți cei care vor avea pagube cauzate de fenomenele extrem de secetă. (…) Estimăm o pierdere a producției de până la 50% ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. Depinde și cât va dura această criză”, a menționat ministrul de resort.

Mai mult, specialiștii din domeniu spun că este posibilă și o criză alimentară, dacă situația nu va fi corect gestionată. Acestia au opinat că seceta de anul acesta este similară cu cea din anul 1947, din cauza unei ierni lipsite de zăpadă, a lipsei ploilor de primăvară, la care s-a adunat și vântul puternic. Astfel că toate plantele semănate au început să se usuce și dacă nu va ploua în perioada următoare, pierderile pot ajunge până la sută la sută.

Articolul precedentAsociaţiile de elevi: În locul asumării unui risc inutil, cerem funcționarea școlii online
Articolul următorE grav faptul că se testează prea puțin în România