Două noi centre de date cu o putere de cumulată de 40-45 MW sunt luate în calcul de dezvoltatori a fi realizate în România, însemând investiţii totale de aproape 500 mil. euro, potrivit datelor celor de la Knight Frank, compania de consultanţă imobiliară.

Bogdan Alecu: Centrele de date reprezintă clădiri industriale pentru servere, care au nevoie de o reţea puternică de livrare a energiei electrice din mai multe surse, dar şi conexiune directă la o magistrală de fibră optică.

„În 2024 deja vorbim de două investiţii în astfel de proiecte în România, cu o capacitate cumulată de 40-45 MW şi aşteptăm PUZ-ul pentru ele. Vorbim de investiţii de peste 400 mil. euro în fit-out şi investiţii totale de 500 mil. euro în centre de date. Dacă ne uităm la populaţia României şi luăm în calcul expansiunea inteligenţei artificiale şi migrarea către cloud, avem potenţial în România de centre de date de 100 MW, faţă de circa 10 cât avem acum în Bucureşti. Vorbim de investiţii posibile de 900 mil. euro în total“, a spus Stephen Beard, global head of data centres în cadrul Knight Frank.

El a subliniat că dincolo de piaţa de birouri, care are în continuare potenţial de creştere, faţă de cea din Vest care a atins un platou, din punct de vedere investiţional marii investitori vor să îşi diversifice portofoliile, iar centrele de date sunt noul sector care va atrage noi plasări de capital.

„Discutăm de expansiunea serviciilor de streaming, de AI, de 5G şi mai departe de 6G şi 7G. Inteligenţa artificială nu este legată doar de cloud, dar spre exemplu avem un client din România care vrea să găsească un centru de date în piaţă. Iniţial voia 3,5 kW per rack pentru 20 de rackuri, dar de luna trecută, au decis că vor propria funcţie AI şi cer acum o putere dublă. Şi vorbim de o entitate din România.

Cererea va creşte tot mai mult de acum înainte. Când te uiţi acum la centrele de date din piaţă, nu mai există acum ofertă, sunt pline. Sunt clustere care nu sunt în Bucureşti, sunt în afara oraşului. Pentru un centru de date ai nevoie de putere disponibilă şi putere sigură. Este cea mai importantă componentă, dar alături de reţea şi conectivitate. Timişoara este o piaţă interesantă deoarece pe acolo intră fibra optică în ţară”, a subliniat  Stephen Beard.

citiți mai multe pe ZF.ro.

Articolul precedentPot pisicile să vadă fantome? Află când trebuie să te îngrijorezi
Articolul următorAlex Velea, despre crima care a avut loc după concertul său, într-o clădire anexă a hotelului respectiv