Veşti bune pentru sute de mii de românii cu credite în euro. Pentru prima dată în ultimii cinci ani, Banca Centrală Europeană a decis să scadă dobânda de referinţă. E un semnal important şi pentru BNR, care ar putea decide curând tăierea dobânzilor la împrumuturile în lei.
De la Frankfurt a venit decizia aşteptată de mulţi români cu credite în euro. Banca Centrală Europeană a redus rata de dobândă cu 0,25%, pentru prima dată din 2019 încoace. “Este un semnal pe care Banca Centrală îl trimite în piaţă, de ieftinire a banilor, de ieftinire a euro mai precis. Ceea ce înseamnă că atât populaţia, cât şi firmele care au datorii în euro vor plăti mai puţin la dobânzi”, a declarat Florin Andrei, profesor de finanţe.
Potrivit BNR, creditele pentru locuinţe în moneda europeană au ajuns la 13 milioane de euro
“Inflaţia a coborât. Este în jurul ţintei, deşi sunt perioade în care este puţin peste, între 2 şi 3%. Punând peste acest lucru şi faptul că economia zonei euro mai mult stagnează este de dorit o reducere a ratei de dobândă de politică monetară”, a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România. Scăderea dobânzii-cheie va aduce un indice Euribor mai mic. În 2021, Euribor la 3 luni avea valoare negativă. Minus 0.5%. La început de 2022, a ajuns la 1%, apoi a urcat la 2% la final de an. A tot crescut şi pe parcursul anului 2023, ba chiar a ajuns la valoarea record de 4% la final de 2023.
Euribor la 3 luni este în momentul de față 3,75%, iar în urma reducerii dobânzii de referință ar putea să ajungă la aproximativ 3,50%. Prin comparaţie, ROBOR şi IRCC sunt în jurul valorii de 6%. “Nu se va vedea imediat în cotaţiile euribor. ci în creditele fiecăruia, în funcţie de când se actualizează. Puncte procentuale nu reprezintă foarte mult. Depinde şi de mărimea creditului, şi de mărimea ratei. Dar, în general, sunt 10-20 de euro”, a declarat Irina Chiţu, director Finzoom.ro. Pentru un credit de 50.000 euro, luat pe 30 de ani, rata este acum de 358 de euro. Odată cu scăderea Euribor, rata ar putea ajunge la 350 de euro. Adică o reducere de doar 2,2%
Potrivit datelor BNR, creditele pentru locuinţe în moneda europeană au ajuns la 13 milioane de euro. Asta înseamnă 30% din totalul împrumuturilor. “Ai acest risc de curs valutar. Trebuie să ai un avans mai mare. Ofertele băncilor sunt mai restrictive şi gradul de îndatorare e mult mai restrictiv. Dacă la lei poţi să mergi către 40% grad de îndatorare, la creditele în valută, la 20% trebuie să reprezinte rata“, a declarat Irina Chiţu, director Finzoom.ro.
Semnalul venit din partea Băncii Europene ar putea face ca, în curând, dobânzile să scadă şi la creditele în lei. “În condiţiile în care inflaţia în mai şi în iunie va continua să scadă şi preţurile nu vor mai accelera. Banca Centrală a României ar putea să scadă rata de dobândă la şedinţa din iulie şi să dea un semnal în piaţă de ieftinire a creditelor”, a declarat Florin Andrei, profesor de finanţe. În prezent, dobânda-cheie stabilită de BNR e de 7%. (sursa)