Mai multe măsuri intră în vigoare mâine, 1 iulie – atât măsuri de ordin economic, cât și din domeniile sanitar și social.
Energia și gazele se vor scumpi, coplata e introdusă în sănătate, pașaportul electronic de vaccinare devine oficial și noi măsuri de relaxare vor intra în vigoare în mai puțin de 24 de ore.
Scumpiri pe bandă rulantă
Românii care nu au încheiat contracte de energie pe piața liberalizată riscă să plătească facturi mai mari, după expirarea uneia dintre facilitățile propuse de autorități la liberalizarea din ianuarie.
Tarifele furnizorilor de ultimă instanță, adică cele practicate de Enel, E.ON, Electrica și CEZ, vor crește cu până la 7%, potrivit Hotnews.
Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorităţii Naţionale în Domeniul Energiei Electrice (ANRE), a declarat că majorările sunt între 3 și 13%, ceea ce înseamnă o scumpire medie de 7%.
Concomitent, dispare obligația stabilită anterior de autorități prin care consumatorii primeau automat oferta cea mai ieftină.
De asemenea, consumatorii nu vor mai beneficia de reducerea dintre oferta cea mai mică și de tariful de serviciu universal.
În luna mai, pe piața liberă au fost încheiate 3,75 de milioane de contracte, iar acestea reprezentau 42% dintre consumatorii casnici, potrivit datelor publicate de Europa Liberă.
Restul de 5,1 milioane de consumatori (58%) aveau, la acel moment, contracte în condiții de serviciu universal, mai scump.
Vicepreședintele ANRE a declarat luni, 28 iunie, că 3 milioane de români din totalul de 8,9 milioane erau deja în piața liberalizată în ianuarie, iar de atunci până acum, alți 1,3 milioane de clienți casnici și-au schimbat contractele, procentul fiind de 48%. Acesta a spus însă că procentul va trece de 50% la finalul lunii iunie.
La gaze se estimează creșterea prețurilor cu 20%
Asociația Energia Inteligentă a estimat de curând scumpiri de 10% la electricitate și de 20% pentru gaze naturale de la 1 iulie.
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat recent că diferența de preț pe factura unei gospodării medii va fi de 10-20 de lei în cazul energiei electrice.
La gaze naturale nu se vor vedea diferențe, pentru că este vară, iar consumul este mic, însă la iarnă, acestea vor fi de 100-200 de lei pe lună, a mai apreciat Chirițoiu, potrivit Adevărul.ro.
Cei mai mari furnizori de gaze din România pentru populație sunt E.ON și Engie. Conform vicepreședintelui ANRE Zoltan Nagy-Bege, aceștia au anunțat creșteri între 13 și 25%.
Virgil Popescu, ministrul energiei, a declarat că prețurile nu ar trebui să crească, dar susține că „a auzit de scumpiri de 15%-16% până la sfârşitul anului‟.
„Contribuția personală” în sănătate
Și în sănătate există schimbări de la 1 iulie, dată la care va intra în vigoare mecanismul contribuției personale, după ce Guvernul a adoptat o ordonanță în acest sens.
Mai exact, românii care se vor trata în sistemul medical privat vor plăti o diferență între suma decontată de stat din Fondul național unic al asigurărilor sociale de sănătate și tarifele percepute de spitalul privat
Citeşte întreaga ştire: Ce ne așteaptă de la 1 iulie: scumpiri la energie și gaze, coplata în spitale private, pașaportul COVID și noi măsuri de relaxare