Profesorul Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de cazuri de COVID-19 din România. El este de părere că România se află într-o situație periculoasă, având în vedere că există județe care nu testează suficient, iar acolo numărul de cazuri de COVID-19 nu este unul real.

”Din păcate această acoperire vaccinală este insuficientă. Transmiterea comunitară o oprim la un procent de 70% (…) Până și în Israel, unde s-a vaccinat un procent mai mare de infectare decât în România, a fost identificată o intensificare a transmiterii.

Vaccinarea, într-o etapă inițială, pentru că un milion și jumătate reprezintă 7% din populația României nu este suficientă acoperirea cât să oprească transmiterea comunitară.

Ne aflăm într-o situație periculoasă acum, pentru că nu știm care este situația reală în fiecare județ din țară. (…) Multe județe sunt în zona verde pentru că nu testează. Din păcate, Ministerul Sănătății doar constată, dar nu face nimic pentru aflarea realității. (…)

Dacă nu sunt identificate aceste cazuri, boala va continua să se transmită în România”, a explicat profesorul Alexandru Rafila la Antena 3.

Testele rapide pe bază de salivă

Reprezentantul României la OMS a comentat și problema testelor rapide pentru COVID-19, pe bază de salivă. Rafila a explicat de ce România nu a început să folosească aceste teste pe bază de antigen și mai ales care este diferența de protocol în alte state:

”Decizia privind aprobarea testelor rapide pe bază de salivă trebuie să vină de la Centrul European de Control al Bolilor. În momentul în care Centrul European de Control al Bolilor va da această recomandare (…) sunt două elemente care corespund: sensibilitate, specificitate și o cantitate minimă de antigen, pentru că sunt tot teste de antigen”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3.

”Probabil că nu au doar inițiative, au și instituții care sunt apte să evalueze astfel de teste. Spre exemplu, Franța. În Franța există instituții care se ocupă de evaluarea acestor teste și probabil că fac ei evaluare și atunci iau o decizie mai rapidă, bazată pe datele lor”, a explicat el. (sursa)

Articolul precedentUseristul Claudiu Năsui a luat vreme de TREI luni salariul degeaba. Poate chiar ilegal!
Articolul următorLupta Europei pentru a restabili încrederea în vaccinuri