Andreea Pavel, Cristian Andrei Leonte: În ultima lună, mai multe state din Europa au reintrodus controale la graniță, chiar dacă acestea fac parte din Spațiul Schengen, statut care presupune tocmai eliminarea frontierelor de orice fel între statele membre. Reintroducerea unor astfel de controale în spaţiul Schengen este autorizată numai în circumstanţe excepţionale şi este condiționată de notificarea Comisiei Europene înainte de intra în vigoare.

UPDATE 19 octombrie – Italia a restabilit controalele la frontiera cu Slovenia ca parte a strategiei sale de îmbunătăţire a securităţii interne în faţa ameninţării unor atacuri teroriste în Europa. „Suspendarea Tratatului Schengen privind libera circulaţie în Europa a devenit necesară (…) şi îmi asum întreaga responsabilitate pentru acest lucru”, a scris premierul italian Giorgia Meloni pe X.

Austria a introdus controale la granița cu Italia, la punctul de frontieră Brenner, în 22 septembrie. Motivul: Blocarea migrației ilegale. Italia a transmis că dă în judecată Austria pentru că încalcă prevederile Schengen.

Polonia și Cehiaau introdus controale temporare la frontiera cu Slovacia în 3 octombrie. Motivul: Limitarea migrației și traficului de migranți ilegale.

Germaniapregătește controale la frontiera cu Polonia și Cehia, anunța presa germană în 16 octombrie. Motivul: Tensiunile din Orientul Mijlociu și teama ca în Germania să ajungă teroriști veniți din Palestina sau alte state arabe.

Austria a introdus controale la frontiera cu Cehia și Slovacia în 18 octombrie. Motivul: Descurajarea traficanţilor de migranţi care vor să schimbe itinerariul după ce Germania a decis să-şi consolideze supravegherea.

Reintroducerea acestor controale la graniță, în interiorul Spațiului Schengen, care presupune tocmai existența unui spațiu fără frontiere, are loc în contextul crizei din Orientul Mijlociu.

Din 7 octombrie, războiul declanșat de gruparea teroristă Hamas împotriva Israelului a condus la o criză umanitară de proporții în Fâșia Gaza, fapt care ar putea să ducă la noi valuri de refugiați care ajung în Europa din Palestina.


Citește și: Guvernele europene sunt de partea Israelului, dar au grijă să nu supere islamul. 10% dintre francezi și belgieni sunt musulmani. În Germania, 7%, în creștere. În Suedia, aproximativ 9%. Va fi tot mai greu pentru evrei în Europa! Și nu doar pentru ei…


După escaladarea războiului dintre Hamas și Israel, Europa s-a confruntat cu o serie de proteste masive ale refugiaților din țările arabe (sau cetățenii europeni proveniți din familii de refugiați arabi) care și-au exprimat furia împotriva Israelului, deși acesta din urmă a fost cel atacat de teroriștii Hamas.

O analiză a publicației italiene Ilsole24ore, preluată de Rador arată cum guvernele europene sunt de partea Israelului în conflictul cu teroriștii Hamas, dar nu vor să supere comunitățile musulmane care reprezintă în unele cazuri 10% din populație (cazul Franței).

sursa – g4.media.ro

Articolul precedentVal de alerte de securitate în Europa. Serviciile de informaţii europene avertizează că există un risc major de atentate
Articolul următorCTP e dus rău cu pluta! “Ori sunt eu terorist musulman, ori bate grav câmpii”