Conducerea unei mașini cu ITP-ul expirat reprezintă o contravenție, iar șoferii prinși în trafic fără ITP valabil primesc amenzi destul de mari. În plus, această contravenție se sancționează cu 9-20 de puncte de amendă.

Conducerea unui autovehicul cu ITP expirat (Inspecția Tehnică Periodică) echivalează cu conducerea unui autovehicul neînmatriculat, prin urmare șoferii vor fi amendați, se vor confisca plăcuţele şi talonul, iar maşinile vor efectua ITP-ul la RAR.

Certificatul de înmatriculare și plăcuțele se restituie proprietarului după ce va face ITP-ul la RAR. Fiecare unitate autorizată RAR are propria politică de prețuri însă, în general, tarifele variază între 100 și 180 de lei, în funcție de categoria autovehiculului.

VEZI ȘI: CE AMENDĂ PRIMEȘTI DACĂ NU AI TRUSĂ MEDICALĂ

Acte necesare ITP

  • Certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul) – original;
  • Cartea de identitate a mașinii (CIV) – în copie, dacă autovehiculul este în leasing;
  • Cartea/Buletinul de identitate a persoanei care se prezintă la stația ITP.

Valabilitate ITP: ITP-ul se face la trei ani pentru autoturismele noi, la doi ani pentru maşinile cu o vechime de până în 12 ani şi la fiecare 12 luni pentru cele mai vechi de 12 ani. Șoferii de taxi și de ride sharing vor face ITP-ul la 6 luni. În România, nu se poate circula cu un autoturism dacă nu are ITP. (sursa)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.