Ați citit articole sau ați văzut emisiuni/podcastui în care diverse familii se plâng de cheltuielile uriașe pe care le au și care aproape că le sugrumă financiar? Am auzit de cazuri în care oameni care câștigă 4-5.000 de euro lunar spun că abia se descurcă cu banii.
Este evident că mulți dintre ei habar nu au cât de privilegiați sunt. Alții se descurcă cu de 5 ori mai puțin, adică cu 4-5000 de lei pe lună și nu se plâng. Mulți oameni cu bani cad în capcana de a face mai mulți bani pentru a cheltui mai mult, dar asta nu-i face mai fericiți ci dimpotrivă, mai speriați că nu vor mai putea cheltui și mai mult în viitor.
Răspunsul este să nu te compari niciodată doar cu cei aflați deasupra ta în ierarhia socială. N-o să ajungi să-l egalezi prea curând pe Zuckernerg sau pe Gates, stai liniștit. Uită-te și la cei aflați mai jos decât tine și care se descurcă cu mult mai puțin decât ai tu. Și, mai ales, măsoară-ți propria realitate și propriile aspirații financiare la care tânjești.
Câți bani sunt considerați suficienți pentru tine?
Cifrele vor diferi de la om la om, desigur. Cercetările arată că până la un anumit prag (studiile indică în mod constant aproximativ 75.000 de dolari pe an) oamenii nu se consideră bogați.
Dacă te afli sub acest nivel, a face mai mult probabil te va face mult mai fericit. Dar dincolo de acest punct, fiecare dolar suplimentar adaugă mai puțin la satisfacția vieții tale.
Câteva calcule
O modalitate de a calcula punctul în care consideri că ai „suficienți” bani este cea a mișcării FIRE. Aceștia spun că echivalentul a 25 de ori al cheltuielilor anuale sunt suficiente. Deci, dacă câștigi 4.000 de lei pe lună (sau 48.000 de lei pe an) atunci suma de la care poți spune că ai bani suficienți este de 1,2 milioane de lei.
Există și alte calculatoare mai elaborate care vă pot oferi o idee a ceea ce înseamnă independența financiară pentru dvs.
Un mai bun mod de vă da seama câți bani v-ar fi suficienți este să urmați un simplu experiment de gândire al scriitorului Brad Stollery :
„Să presupunem că ești una dintre cele cinci persoane care au fost selectate de un filantrop misterios pentru a participa la un concurs. Toți cei cinci aveți niveluri de îndatorare și costuri ale vieții comparabile, precum și situații financiare similare. Toți aveți aproximativ aceeași vârstă, sunteți la fel de sănătoși, aveți același număr de copii și toți duceți un stil moderat de viață. Filantropul vă abordează pe fiecare dintre voi cu un cec în alb și un stilou și vă pune următoarea întrebare: Câți bani ar trebui să îți dau, aici și acum, ca să nu mai lucrezi nicăieri începând de azi și să nu obții niciodată alt venit (din orice fel de sursă) pentru tot restul vieții tale?
Problema este că doar jucătorul care trece pe hârtie cea mai mică sumă pe cec va primi banii. Ceilalți patru jucători nu vor primi nimic.
Acest experiment de gândire te obligă să renunți la impulsul natural de a ținti mereu în sus (dacă faci asta, vei licita prea mult și nu vei obține nimic).
Un sondaj făcut pe 800 de indivizi bogați a descoperit că, în ciuda succesului financiar considerabil, două treimi dintre ei nu se consideră bogați, deși mulți au active de peste 10 milioane de dolari.
Pragul sărăciei este bine definit. Dar nu avem o definiție care să ne spună de la ce venit în sus ne putem considera bogați. HotNews a publicat o serie de răspunsuri la această întrebare. De asemenea, am publicat și opinia lui Florian Libocor, economistul-șef al BRD. ”Este provocator să încerci să “stabilești” un nivel de la care trebuie să consideri că există bogăție, că ai trecut pragul de la care “începi să fii bogat”. Bogat poți să fii sărac fiind, precum și invers. Bogăția are, cred, precum viața, mai multe (dar cel puțin două) nuanțe, între care una (și probabil cea mai larg acceptata ca fiind esențială) este cea materială. Poți să spui că atunci când nevoile îți sunt acoperite de ceea ce câștigi, dar mai poți și să economisești, începi să fii bogat. Este oare corect? În parte da, în totalitate nu, spune Libocor. (HotNews.ro)