Începând cu Învierea Domnului, credincioșii se salută cu „Hristos a Înviat!” și răspunsul „Adevărat a Înviat!”. Dar cât timp se spune “Hristos a Înviat!” de la Paște? Preoții și Biserica Ortodoxă lămuresc acest aspect.
Din noaptea de Înviere, salutul între credincioși este „Hristos a Înviat” – „Adevărat a Înviat”!, iar această formulă va fi folosită până la Înălțare, care este la 40 de zile de la Înviere. Înălțarea cade întotdeauna în joia din săptămâna a șasea după Paște.
De la Înălțare și până de Rusalii, credincioșii se vor saluta cu „Hristos S-a Înălțat!”, respectiv „Adevărat S-a Înălțat”. Rusaliile se sărbătoresc la 10 zile după Înălțare și pică întotdeauna într-o duminică. Se mai numește și Duminica Pogorârii Sfântului Duh sau Duminica Cincizecimii.
Salutul „Hristos a Înviat!” reprezintă, de fapt, mărturisirea credinței în Dumnezeu, care se face timp de 40 de zile de la Înviere. Anul acesta, Înălțarea este pe 29 mai 2025, iar Rusaliile pică pe 8 iunie.
Paștele este o sărbătoare cu dată variabilă, în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, cum ar fi Rusaliile. Există o regulă după care se calculează ziua exactă a Paștelui și care a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în anul 325 e.n. Paștele Ortodox este sărbătorit în fiecare an în duminica imediat următoare lunii pline după echinocțiul de primăvară. Anul viitor, Paștele Ortodox pică pe 12 aprilie.
Semnificaţia salutului “Hristos a Înviat!”
Începând cu noaptea de Înviere și până la Înălțare, creștinii din întreaga lume se salută cu expresia „Hristos a înviat!”, la care ceilalți răspund: „Adevărat a înviat!”.
Pentru creștini, învierea este credința că Isus a revenit la viață la trei zile după ce a murit pe cruce. Evanghelia după Luca (24:1–9) explică modul în care urmașii lui Isus au aflat că El înviase:
În duminica de după moartea lui Iisus, femeile care Îl urmau s-au dus să viziteze mormântul Său. O piatră fusese așezată la intrarea în mormânt. Cu toate acestea, piatra fusese rostogolită, iar mormântul era gol.
Doi bărbați îmbrăcați în haine strălucitoare au apărut în fața femeilor. Femeile s-au speriat, dar bărbații le-au spus:
„De ce căutați între cei morți pe Cel ce este viu? Nu este aici, ci a înviat! Aduceți-vă aminte ce v-a spus pe când era încă în Galileea: ‘Fiul Omului trebuie să fie dat în mâinile păcătoșilor, să fie răstignit și a treia zi să învie din morți.’” (Luca 24:5–7)
Urmașele lui Iisus s-au întors apoi și le-au spus apostolilor și altor oameni că Isus a înviat din morți.
Femeile au plecat repede de la mormânt, cu teamă dar și cu bucurie mare, și au alergat să le dea de veste ucenicilor. Iisus le-a întâmpinat și le-a zis: „Bucurați-vă!” Ele s-au apropiat, I-au cuprins picioarele și I s-au închinat. Atunci Isus le-a zis: „Nu vă temeți! Mergeți și spuneți-le fraților Mei să meargă în Galileea; acolo Mă vor vedea”, conform Matei 28:1-10.
De aici vine salutul „Hristos a Înviat!”, de la femeile mironosițe care au dat de veste celorlalți că Iisus nu mai era în mormânt.
În Biblie, cuvântul tradus prin „înviere” provine din grecescul anástasis, care înseamnă „ridicare” sau „a se ridica din nou”.
Despre Înviere
Toate cele patru Evanghelii relatează Învierea și subliniază faptul că mormântul era gol. Dar fiecare diferă ușor în relatările despre aparițiile lui Iisus după înviere.
Pentru a se asigura că Iisus a murit, guvernatorul Pilat a ordonat unui soldat roman să-i străpungă coasta cu o suliță (Ioan 19:34). Apoi Pilat i-a permis lui Iosif din Arimateea să ia trupul lui Isus pentru înmormântare (Marcu 15:44–45).
Mormântul lui Iisus a fost găsit gol după moartea și îngroparea Lui. Aflăm acest lucru din mărturiile mai multor persoane din Noul Testament, care consemnează chiar și faptul că Marele Preot – un opozant al lui Iisus – a recunoscut că mormântul era gol.
Ucenicii lui Iisus au susținut că L-au văzut viu după moartea Lui. Ei au spus că L-au văzut, au vorbit cu El, L-au atins și au mâncat împreună cu El, timp de 40 de zile după moartea Sa. Iisus S-a arătat la peste 500 de persoane în același timp, lucru care nu putea avea loc decât în public.
Iacob, fratele lui Iisus, nu a crezut în El înainte de răstignire. Totuși, după înviere, el a crezut și a susținut că și-a văzut fratele viu, după moartea Sa.
În decurs de o generație, ucenicii au răspândit mesajul învierii lui Iisus în întreaga lume. (sursa)