Vacanța se apropie, iar elevii și studenții care vor să lucreze își caută un post. Sunt multe locuri pentru ospătari, barmani sau lucrători comerciali. Cei care vor avea salariul minim pe economie vor primi 2.363 de lei net.
Lucian este student la Matematică și Informatică, în Cluj, și recent a fost acceptat la un stagiu de practică plătit așa că va rămâne în cămin peste vară. Plateste 190 de lei pe lună.
Lucian Surdu, student: „În cercul meu de prieteni cam toți vor să muncească sau vor să facă activități ca să își ocupe timpul vara”.
Numărul studenților sau al elevilor care vor să muncească pe timpul verii este mare, iar oferta este variată.
Student: „Vreau să rămân aici și să muncesc”.
Studentă: „Lucrez până la finalul verii”.
Printre cele mai căutate joburi pe timp de vară sunt cele de recepționer, unde salariul este între 500 și 700 euro, barman-ospătar, agent turistic sau livrator. În retail, elevii și studenții se pot angaja pe poziții precum casier sau lucrător comercial, salariile variază între 550 și 850 de euro.
Un lanț de restaurante din Capitală, de exemplu, are peste 200 de posturi sezoniere pentru elevi și studenți.
Ionuț Păun, director de resurse umane: „Sunt joburi destul de simple, usor de învățat, ajutor de ospătar, ajutor de bucătar, hostess, ajutor de barman. După perioada de job de vară, mulți dintre ei rămân să lucreze pe weekend sau doar în zilele în care au liber de la facultate”.
Ana Vișian, director de marketing platformă de recrutări: „Angajatorii se uită și la motivația candidaților, la cât își dorec să învețe, poate primesc un test pe domeniul în care vor să se angajeze. Important e atitudinea lor”.
Firmele care angajează în perioada vacanței elevi și studenți pot beneficia, lunar și de un stimulent financiar, în valoare de 330 de lei, pentru fiecare om, de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Însă anul trecut doar 35 de firme au încheiat convenții cu agenția din cauza birocrației.
sursa: Pro TV