Venirea celui de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus este în acest moment o certitudine și doar o chestiune de timp. Când va fi însă țara noastră lovită de valul 4 al pandemiei de COVID-19? O întrebare aflată pe buzele multora dintre noi în această perioadă. Chiar dacă este de așteptat ca noua tulpină SARS-CoV2, Delta (tulpina indiană), să devină dominantă în România undeva la finalul lunii august, instalarea celui de-al patrulea val al pandemiei (o rată de incidență crescută) este așteptată undeva în luna septembrie, odată cu răcirea vremii și cu începerea școlilor, spun medicii și specialiștii consultați de HotNews.ro.

Info pe scurt:

  • Când vine valul 4 al pandemiei în România? Chiar dacă tulpina indiană Delta va deveni dominantă, cel mai probabil, la finalul lunii august, rata de incidență este așteptată să crească suficient de mult încât să vorbim despre valul 4 al pandemiei undeva în luna septembrie.
  • Ce simptome ai daca te infectezi cu tulpina indiană Delta a coronavirului? Ca simptome, tulpina indiană Delta nu este diferită de tulpinile de până acum, nu are simptome mai severe.
  • Cât de mult te protejează vaccinul de tulpina indiană Delta? Vaccinurile au o eficacitate în jur de 60-70% în fața variantei indiene Delta a coronavirului, în condițiile în care, în cazul unora dintre vechile tulpini, eficacitatea depășea 90%. Riscul este însă cel mult de infectare și de forme ușoare sau moderate ale bolii. Avantajul principal al vaccinului este că ne protejează în continuare de simptome severe, internări și decese.
  • Pe cine afectează cel mai mult tulpina indiană – tineri sau vârstnici? Tulpina Delta are exact același gen de comportament ca vechile tulpini: tinde să îi infecteze mai degrabă pe tineri pentru că au o viață mai dinamică din punct de vedere social, dar provoacă forme mai severe de boală la vârstnici.
  • Pe lângă riscul de transmitere crescut, în literatura de specialitate se vorbește mult în acest moment și despre riscul de sindroame long COVID sau post COVID – patologii despre care nu știm aproape nimic.
  • Valul 4 va lovi la fel întreaga țară, atunci când o va face, sau doar anumite zone, unde procentul persoanelor vaccinate este mai mic? Ce va atârna mai greu – faptul că ne confruntăm cu o tulpină mai transmisibilă sau acela că o parte din populație este vaccinată împotriva COVID-19 sau a trecut deja prin boală?
(210411) — BUCHAREST, April 11, 2021 (Xinhua) — People wearing face masks enjoy a warm spring day in a park in Bucharest, Romania, April 10, 2021. The total number of confirmed COVID-19 cases in Romania surpassed one million on Saturday, reaching 1,002,865 after 4,310 fresh infections, the latest official data showed on Saturday. The official report also brings the total fatalities associated with the virus to 25,006, including 139 deaths over the last 24 hours.,Image: 604692776, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Cristian Cristel / Xinhua News / Profimedia

Când vine valul 4 al pandemiei în România?

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control) a anunțat că spre sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie, tulpina indiană Delta va fi predominantă la nivelul Europei și că majoritatea îmbolnăvirilor vor fi date de această tulpină.

În ce zone din România va lovi cel mai tare valul 4 al pandemiei?

Valul 4 va lovi la fel întreaga țară, atunci când o va face, sau doar anumite zone? Ce va atârna mai greu – faptul că ne confruntăm cu o tulpină mai transmisibilă sau acela că o parte din populație este vaccinată împotriva COVID-19 sau a trecut deja prin boală?

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, medicul Beatrice Mahler, spune că își face griji mai degrabă pentru zonele unde “nivelul de vaccinare nu a fost atins la o zonă de confort.”

citiți materialul întreg pe HotNews.ro

Articolul precedentCâtă benzină pot cumpăra românii dintr-un salariu mediu?
Articolul următorCîțu, acuzat cu dovezi exact de fapta pentru care a fost condamnat Dragnea