Pe rețelele de socializare au înflorit anunțurile de investiții care îți arată că vei deveni cu siguranță bogat. Mulți nu conștientizează că e prea frumos să fie adevărat. În realitate, investițiile nu oferă un câștig garantat. Mai era un influencer ce prezenta în urmă cu câțiva ani o investiție pe piața de capital în anumite obligațiuni corporative pe ideea că ar fi sigure și chiar recent s-a dovedit că nu e așa. Sumele respective nu pot fi onorate.
HotNews.ro: Piața de capital are riscurile ei, iar dacă decizi să investești, așa cum am spus de multe ori, trebuie să înveți despre ea, nu să te iei după unul sau altul. S-a scris multă literatură pe temă și trebuie doar să cauți.
Revenind la subiectul țepelor, multe persoane s-au lovit în platformele de socializare pe care le folosesc de o investiție din care ar urma să se îmbogățească: o conductă de gaze. Mai exact, BRUA.
Pentru cei care nu știu, aceasta ar urma să lege Bulgaria, România, Ungaria și Austria.
Totuși tu, ca persoană fizică, nu poți să investești direct în conductă, așa cum anunță respectivele reclame false.
Se poate investi direct în BRUA?
„Trebuie spus clar că nu se poate investi direct în acest proiect. Este vorba de un proiect între mai multe țări, care în România ține de compania Transgaz și nu un instrument financiar în care poți investi direct. E ca și cum as cumpăra un metru de autostradă pe A1, ridicol”, a declarat Adrian Anghel, expert în investiții la OTP Asset Management.
În primul rând, spune el, ar trebui să-i căutăm pe cei care ne propun investiții, o simplă cautare pe internet și în Registrul ASF e de ajuns.
„Sunt persoane autorizate pentru acest serviciu? Firma există în realitate? Investițiile propuse chiar există? La cel mai mic semn de dubiu, vă propun să abandonați ideea. Investi’iile sunt ca trenurile, mereu vine altul”, precizează Anghel.
Dacă vedeți „câștig garantat”, ar trebui să vă puneți un semn de întrebare
„Din păcate, progresul făcut în zona inteligenței artificiale va face ca astfel de reclame să fie din ce în ce mai multe și mai realiste, astfel încât acest tip de fraudă va deveni din ce în ce mai prezentă. A fost metoda accidentului, acum se folosesc deep-fake-uri și investiții dubioase”, explică el.
Potrivit acestuia, trebuie sa ne dezvoltăm gândirea critică, să ne informăm doar din surse sigure și să ne facem temele.
„În general, aceste reclame se propagă prin social media, unde e plin de recomandări. Tocmai acolo trebuie să fim cel mai sceptici și să caăutam bine înainte persoana sau compania care ne oferă această investiție potențială”, explică expertul în investiții.
În zona investițiilor autorizate, spune el, nu avem voie să facem recomandări fără o profilare în prealabil a clientului și nu orice firmă este autorizată pentru acest lucru.
„Aplicăm o serie de bune practici, printre care evitarea estimărilor pe termen scurt, evitarea oferirii de garanții, tocmai fiindcă investițiile prezintă un oarecare grad de risc. Studiem bine înainte de a investi în numele clienților noștri și monitorizăm apoi cu atenție acele investiții”, explică Anghel.
Orice firmă de investitii/societate de administrare a investitiilor/distribuitor de produse financiare apare în Registrul ASF, care e public și poate fi consultat de orice pe internet.
- „Nu investiți fără să vă faceți temele înainte și investiți banii dumeavoastră numai în ce întelegeți!”
„În general persoanele cele mai vulnerabile la acest tip de fraudă sunt cele mai în vârstă și fără experiență în zona aceasta, așa că dacă puteți, vorbiți cu ei și spuneți-le despre aceste lucruri fiindcă reclamele false vor deveni atât de realiste încât vor fi greu de distins de realitate”, a precizat expertul în investiții.
Există câștig garantat?
„În cazul investițiilor, nu. Orice investiție aduce cu ea un grad de risc, mai mic sau mai mare și fiindcă ne dorim un randament mai mare decât ne aduce depozitul bancar, trebuie să ne asumăm și acest risc”, spune el.
Diversificarea investitiilor, în opinia sa, este o metodă de diminuare a riscului, investițiile periodice diminuează iarăși riscul, mărirea orizontului de timp diminueaza riscul, dar dacă cineva vă garantează câștigul când investiți, fugiți în partea cealaltă.
„Nu dați acces nimănui la conturile dumneavoastră, nu dați acces nimănui la datele dumneavoastră personale, la telefon sau la laptop. Nicio firmă autorizată nu o să vă ceară acest lucru vreodată!”, mai afirmă el.
Ce alte țepe am mai văzut pe rețelele de socializare
O altă țeapă este o reclamă la o investiție în Transgaz prin care cumperi, în teorie, un număr de acțiuni la companie printr-o platformă dubioasă, iar la o investiție de 10.000 euro vei câștiga în 15 zile o sumă de 3.800 euro. La 15.000 de euro e menționat un „profit” de 6.450 euro în 25 de zile, iar la 25.000 de euro, câștigul ar fi de 15.750 euro în 50 de zile.
Am mai văzut o reclamă pe un grup a unei persoane care îți propune să investești 50 de dolari, iar profitul estimat este de 750 dolari. Nu e clar în cât timp. Pentru asta trebuie să ceri mai multe detalii. Te roagă să i te alături în „această aventură palpitantă”. E adevărat, e palpitant când vezi că rămâi fără bani.
Mare atenție la astfel de reclame. Cum spunea și Adrian Anghel: Fugi de ele în partea cealaltă! (sursa)