Parlamentarii europeni consideră acum „imposibil” să ratifice la timp un posibil acord post-Brexit pentru ca acesta să intre în vigoare la 1 ianuarie după ce negociatorii au depășit termenul limită stabilit până duminica la miezul nopții, relatează AFP.

„Jocurile politice din Westminster au irosit prea mult timp. Acum este imposibil ca Parlamentul să evalueze un acord înainte de sfârșitul anului. Nu vom aproba niciun text, este prea important”, a declarat luni pe Twitter Manfred Weber, liderul Partidului Popular European.

Considerând necesar să nu se „grăbească” cu o decizie privind o posibilă înțelegere, Weber promite că Parlamentul European (PE) va rămâne un „partener constructiv” și face referire la „alte proceduri” pentru ca un posibil tratat să intre în vigoare la doar 10 zile distanță de expirarea perioadei de tranziție Brexit.

Un acord încheiat in extremis ar putea fi, de exemplu, aplicat provizoriu la 1 ianuarie, acesta urmând să fie ratificat ulterior de către PE.

Însă, conform mai multor surse europene, un astfel de scenariu este posibil din punct de vedere tehnic numai dacă se găsește un compromis înainte de Crăciun, altfel un „no deal”, pare inevitabil.

„De fapt va exista un ‘no deal’, tehnic sau nu, dar pe 1 ianuarie va exista un decuplaj major, trebuie să ne pregătim pentru asta”, a avertizat și franceza Nathalie Loiseau de la Renew Europe.

Grupul de europarlamentari care urmărește negocierile din partea Parlamentului European urma să se întâlnească luni la 8.45 dimineața GMT „pentru a evalua situația și a discuta următorii pași”, a declarat președintele său, germanul David McAllister.

Negocierile, ajunse în impas din cauza problemei spinoase a accesului pescarilor europeni la apele britanice, urmează să se reia luni.

Un acord comercial trebuie convenit înainte ca Marea Britanie – care a părăsit oficial UE la 31 ianuarie – să iasă din piața unică europeană și uniunea vamală pe 31 decembrie.

În caz contrar, comerțul dintre UE și Londra se va desfășura în conformitate cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), sinonime cu taxe vamale și cote, acestea urmând să aibe consecințe grave pentru economiile deja zguduite de pandemie. (sursa)

Articolul precedentAmendă uriașă pentru una dintre cele mai mari bănci europene pentru că “și-a tratat prost” clienții care nu-și mai puteau plăti ratele
Articolul următorÎn sfârșit, bișnițarul Nelu Tătaru e pe făraș. Dar se poate și mai rău!…