Blue Monday, sau „Lunea cea tristă”, este numele oferit zilei de luni din a treia săptămână a lunii ianuarie, fiind considerată ca cea mai deprimantă zi a anului.

Iată ce înseamnă, de fapt „Blue Monday” și cum a apărut această zi.

Blue Monday 2024 – istoricul celei mai deprimante zile

Lunile de iarnă reprezintă mereu o perioadă dificilă pentru cei afectați de probleme de sănătate mentală, cu condiții precum tulburarea afectivă sezonieră (TAS) care devin tot mai vizibile pe măsură ce apar diverse semne ale sezonului rece, cum ar fi zilele mai scurte, vremea rece, grijile financiare generate de perioada lunii decembrie în care se oferă cadouri. Aceste lucruri pot agrava semnificativ problemele mentale ale oamenilor care se confruntă cu aceste simptome.

Blue Monday este un termen care a fost creat pentru a descrie ziua de luni a ultimei săptămâni pline a lunii ianuarie, adică a treia zi de luni din acea lună. Se spune că această zi este considerată cea mai tristă zi a anului. Conceptul a fost dezvoltat de către psihologul Cliff Arnall.

În anul 2005, postul de televiziune britanic Sky Travel a preluat această știre și a comunicat-o în presă ca pe un concept științific, în scopul de a încuraja oamenii să facă achiziții de călătorii. Cu toate acestea, conceptul Blue Monday a fost întâmpinat cu critici dure din partea comunității științifice, iar chiar și Cliff Arnall s-a distanțat de propria teorie, conform Healtheuropa.com.

Stabilirea datei Blue Monday s-a realizat pe baza unei formule care a luat în considerare mai mulți factori, cum ar fi nivelul datoriilor financiare pe care mulți oameni le au în luna ianuarie, presiunea financiară resimțită în această perioadă; condițiile meteo nefavorabile care caracterizează luna ianuarie; trecerea timpului de la sărbătorile de Crăciun și Anul Nou, când entuziasmul dispare și poate apărea dezamăgirea; presiunea de a lua măsuri și de a face schimbări în viața personală și nivelul scăzut de motivație pe care mulți oameni îl întâmpină atunci când își stabilesc rezoluții.

Este important să menționăm că această formulă nu este acceptată din punct de vedere științific, nu este recunoscută clinic și nu există dovezi științifice care să susțină ideea că există o zi specifică care este considerată “cea mai deprimantă” a anului.

Cu toate acestea, lunile de iarnă pot fi dificile pentru mulți oameni din cauza faptului că zilele sunt mai scurte, lumina soarelui este mai slabă și așteptările nerealiste în legătură cu sărbătorile de iarnă pot afecta starea noastră emoțională.

Sănătatea mentală este o problemă complexă și nu există o singură zi sau un simplu eveniment care poate determina un grup de persoane să experimenteze un episod depresiv. Depresia este cauzată de o combinație de factori și nu există o singură cauză specifică.

Ce activități îți pot îmbunătăți ziua

Există numeroase modalități prin care poți îmbunătăți bunăstarea ta mintală și emoțională în perioada în care te simți rău, mai ales în anotimpurile reci. Un prim pas crucial este practicarea unui sport sau a exercițiilor fizice regulate. Studiile au demonstrat că exercițiile fizice eliberează endorfine în creier, substanțe chimice care acționează ca antidepresive și contribuie la ameliorarea simptomelor depresiei.

Pe lângă activitatea fizică, alimentația joacă un rol important în combaterea depresiei și îmbunătățirea bunăstării mintale. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și cereale integrale, precum și în acizi grași Omega 3, folat și proteine, poate avea un impact pozitiv asupra stării tale de spirit și nivelelor de energie. Alimentele precum peștele, nucile, semințele, legumele cu frunze verzi și fasolea pot fi incluse în regimul tău alimentar pentru a-ți sprijini sănătatea mintală.

Un alt aspect important în menținerea bunăstării mintale este asigurarea unui somn suficient. Studiile arată că somnul joacă un rol vital în reglarea eliberării de hormoni în organism, în inclusiv a celor care sunt legați de dispoziția noastră. Recomandarea specialiștilor este de a dormi între 7 și 9 ore pe noapte, ceea ce ajută la reducerea anxietății și stresului, îmbunătățirea funcțiilor cognitive și nivelului de energie.

Relațiile sociale și comunicarea cu cei dragi sunt la fel de importante pentru bunăstarea noastră mintală. Fiind animale sociale, avem nevoie de conexiuni sociale pentru a ne simți bine și a evita sentimentul de izolare. Petrecerea timpului de calitate cu familia și prietenii poate crea un sentiment de apartenență și oferi sprijin emoțional, scrie Hilio.com.

Mersul pe jos este o altă activitate benefică pentru bunăstarea mintală. Un studiu a demonstrat că plimbările regulate pot reduce simptomele depresiei și pot îmbunătăți starea generală de bine. De asemenea, mersul pe jos poate stimula creativitatea și atenția.

Identificarea și implicarea în activități plăcute poate contribui, de asemenea, la îmbunătățirea stării noastre de spirit. Reflectează asupra activităților care îți aduceau bucurie în trecut și încearcă să le incluzi în programul tău zilnic sau să le redescoperi.

Păstrarea unui jurnal al recunoștinței poate avea un impact pozitiv asupra bunăstării mintale. Fii specific în exprimarea recunoștinței și concentrează-te pe oameni și detalii. Un alt aspect de luat în considerare este frecvența notițelor pe care le faceți în jurnal. Studiile au arătat că persoanele care notează în jurnalul de recunoștință de cel puțin o dată, dar nu mai mult de trei ori pe săptămână, au prezentat beneficii semnificative pentru starea lor de bine.

Sursa: StirilePROTV

Articolul precedentCancelarul german, apel la calm înainte să înceapă protestul fermierilor anunțat la Berlin
Articolul următorTopul celor mai avariate mașini second hand în România. Pe primul loc e o marcă adorată de români