Bilanțul ministrului Sănătății de la Plus, Vlad Voiculescu, după o lună de la preluarea mandatului: a provocat trei scandaluri politice, a punctat foarte bine în campania publică de promovare personală, dar rezultate instituționale invizibile. Ca să nu spunem „Zero”. Dar mai are timp, scrie evz.ro.
Ministrul Vlad Voiculescu e prolific: într-o lună, trei scandaluri politice.
Ministrul Vlad Voiculescu, șeful unui minister din linia întâi ca importanță în contextul epidemiei de covid, a punctat. Nu instituțional. Politic. Într-o lună, trei scandaluri politice.
Primul scandal politic. Cu Boc, cu PNL și cu primarii din țară
Primul, cu Emil Boc în prim plan, pe fond cu PNL și cu toate administrațiile locale din România. La începutul lunii ianuarie a adus boxul politic în campania de vaccinare. În plină desfășurare a vaccinării a cerut primarilor să suporte ei cheltuielile generate de acest proces. Deși decizia de susținere a campaniei naționale de vaccinare de către Guvern fusese hotărâtă oficial anul trecut de fostul executiv și aprobată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) condus de președintele Iohannis.
Prin dorința sa de a se impune ca lider politic de atac al PLUS în contrapartidă cu partenerul de guvernare, PNL, Voiculescu urma să-i afecteze pe fond pe simplii cetățeni. Prin solicitarea sa, plata procesului de vaccinare ar fi fost suportată direct de locuitorii comunităților, și nu de Guvern. Primarii urmau să reloce banii aferenți serviciilor publice cu adresabilitate către oameni, campaniei de vaccinare. Boxul politic Voiculescu-Boc a fost stopat de premierul Cîțu care a impus respectarea deciziei luată anul trecut.
Al doilea scandal. Cu doctorul militar care coordonează campania de vaccinare.
Al doilea scandal politic, la jumătatea lunii ianuarie. Ținta, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, doctorul militar Valeriu Gheorghiță, anunțat în noiembrie 2020 de președinte în această calitate. Vlad Voiculescu a dorit să-și impună consilierul personal de la minister, Ștefan Voinea, la butoanele Comitetului Național de vaccinare, prin preluarea majoră a atribuțiilor doctorului militar Gheorghiță. Premierul Cîțu a fost nevoit să intervină din nou amintindu-i ministrului PLUS al Sănătății că respectivul Comitet condus de dr. Gheorghiță este un organism interministerial, aflat în coordonarea primului ministru.
Al treilea scandal. Cu Nicușor Dan
Al treilea scandal politic. În desfășurare. De data aceasta, țintit la adresa primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, persoană cu care Vlad Voiculescu a intrat în conflict încă din pre-campania pentru alegerile locale de anul trecut. USR-Plus și Vlad Voiculescu au dorit ca actualul ministru să fie desemnat drept candidat al dreptei la primăria București. Ludovic Orban și PNL l-au preferat pe Nicușor Dan. Acum, Vlad Voiculescu plătește polițele politice. Care urmau să fie decontate tot de locuitori dar și de industria HORECA precum și de instituțiile de cultură din București.
Ministrul Vlad Voiculescu e prolific. S-a opus măsurilor de relaxare luate ieri de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) care prevăd redeschiderea controlată, din 25 ianuarie, a restaurantelor, cafenelelor, teatrelor și cinematografelor din Capitală. Opoziția lui Vlad Voiculescu exprimată printr-o scrisoare deschisă adresată CMBSU nu se baza pe date concrete ci pe verbul „cred”, folosit de ministru în epistola sa. „Cred că nu este recomandat…,”.
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a apelat la verbul „trebuie” ca reacție la intervenția lui Voiculescu împotriva deciziei CMBSU: „Trebuie să învățăm în țara asta să împărțim competențele. Potrivit unei Hotărâri de Guvern referitoare la evoluția pandemiei, dacă rata de infectare scade sub 3 la mie, cum s-a înregistrat în București, se pot lua măsuri de relaxare”.
Ministrul se laudă pe FB. Realitatea îl contrazice
Trei meciuri de box politic pornite și pierdute în trei săptămâni de ministrul Sănătății.
Reversul medaliei. Vlad Voiculescu și-a luat revanșa prin insistența unei campanii de imagine pe care o desfășoară foarte aplicat pe FB personal și în spațiul public. Zi de zi sunt postate pe FB său cartoane publicitate prin care își promovează mesaje motivaționale specifice unei campanii electorale. Doar un exemplu de carton propagandistic optimist: „Prioritizăm vârsticii și persoanele vulnerabile la vaccinare. S-a aprobat Hotărârea de Guvern de modificare a Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, prin care Ministerul Sănătății s-a asigurat că prioritizează pentru vaccinare vârstnicii și persoanele vulnerabile. Astfel, programările pentru vaccinare se vor realiza cu respectarea unui raport de 75% pentru cei peste 65 de ani, bolnavii cronici și alte persoane vulnerabile și 25% pentru personalul din domenii esențiale. Sănătatea celor mai vulnerabili dintre noi este o prioritate pentru toți. Împreună oprim pandemia”.
Postările imagologice ale ministrului Voiculescu sunt contrazise de realități. Mii de oameni reclamă faptul că nu se pot programa pentru vaccin prin sistemul pus la dispoziție și, mai ales, critică favorizarea persoanelor din categoria „esențiali,” la vaccinare. Aceasta cuprinde angajații instituțiilor de stat, indiferent de vârstă sau stare de sănătate.
Vlad Voiculescu, cel mai talentat demnitar în promovare personală
Crizele reclamate de oameni nu afectează activismul entuziast al ministrului Sănătății. Într-o lună de zile a dat multe interviuri propagandistice la televiziuni, posturi de radio și site-uri și a participat la simpozioane și seminarii organizate de ONG-uri pe care Vlad Voiculescu le invită să participe la proiecte finanțate de ministerul său. Ministrul Sănătății este cel mai mediatizat membru al Guvernului Cîțu și are cel mai activ și mai optimist FB dintre toți demnitarii României. Dincolo de realitățile critice ale domeniului pe care îl gestionează. Sănătatea publică.
Priorități instituționale: noi angajări în minister
Care sunt prioritățile ministeriale ale demnitarului Plus? Să angajeze noi funcționari publici și să schimbe tot ce găsește:
„Vor fi schimbări peste tot, de la secretari de stat, la toate instituțiile din sănătate, la toate instituțiile centrale, fără exceptie”.
„Ministerul Sănătății este o instituție slăbită din punct de vedere al personalului. Avem doar 250 de poziții ocupate și sunt multe arii care trebuie acoperite”.
„Vrem să absorbim fonduri europene și să avem o colaborare mai bună cu partenerii externi ai ministerului Sănătății: Casa de Asigurări de Sănătate, Agenția Națională a Medicamentelor, spitalele”, a declarat Voiculescu pentru epochtime.ro.
Criticii ministrului Sănătății provin din rândul doctorilor. Și nu sunt de astăzi, sunt încă din primul mandat de ministru al lui Dan Voiculescu în guvernarea Cioloș, în perioada mai 2016-ianuarie 2017. Dacian Cioloș, șeful pe linie politică al lui Vlad Voiculescu, a condus Cabinetul în perioada noiembrie 2015, ianuarie 2017.
Acuzat de doctori că a mințit când s-a promovat ca salvatorul victimelor de la ,,Colectiv”
Un ultim exemplu. Doctorul Gabriel Diaconu l-a acuzat zilele trecute pe Vlad Voiculescu că „s-a urcat efectiv pe cadavre în scopul avansării în cariera sa politică și că a făcut trafic de medicamente”, în mandatul de ministru al Guvernului Cioloș. În acea perioadă, Vlad Voiculescu s-a prezentat ca salvator al tinerilor răniți foarte grav în drama Colectiv, respectiv că el s-a ocupat de transferul supraviețuitorilor, la spitale în străinătate.
„Vlad Voiculescu a mințit. Pentru că eu știu, de fapt, cine s-a ocupat de asta. Și n-a fost el. Eu eram la Viena în noiembrie 2015. Dar Vlad n-are de unde ști asta. Consulul României de la acea vreme însă are să-și aducă aminte. Și ce-a făcut pentru victime, și cât s-a zbătut. Dar și cine s-a zbătut pentru ei de la București. Deși Raed Arafat are multe păcate, eforturile sale din acea perioadă rămân în istorie”, a scris doctorul Diaconu pe FB.
„Împreună cu deputatul USR Emanuel Ungureanu a distrus transplantul din România”
Mai mult, Vlad Voiculescu este acuzat de doctorul Gabriel Diaconu că nu a avut nici o remușcare atunci când, o dată ajuns ministru, i-a oferit Monicăi Althamer poziția de secretar de stat pe problemele pacienților, cu ”calificare la locul de muncă”. „În fapt, această poziție este una de la care de fapt cuplul Althamer, „bine ocrotit” de Vlad Voiculescu, a început să deschidă uși pentru diverse ONG-uri și în același timp să plătească polițe celor care erau incomozi”.
O altă acuzație adusă actualului ministru al Sănătății este că el, împreună cu deputatul USR Emanuel Ungureanu, au distrus transplantul în România. ”Bineînțeles că el va spune că s-a luptat cu corupția de la Agenția Națională de Transplant, că toți erau niște nemernici, că a fost puritatea și neprihănirea care l-au condus în luptă” a comentat doctorul Diaconu care a amintit, printre altele, scandalul în jurul profesorului doctor Gheorghe Burnei pornit de Vlad Voiculescu în mandatul lui de ministru în Guvernul Cioloș.
Ministrul Vlad Voiculescu e prolific: într-o lună, trei scandaluri politice
„După care, fix înainte să plece din funcția de ministru, Voiculescu a dat undă verde faimosului proiect ”Țibichi”, privind Dosarul Electronic de Sănătate. Implementat abuziv. În flagrantă încălcare a drepturilor pacientului. Dar devenit obligatoriu sub semnătura lui”.
„La final, România va fi privatizată medical în felul dorit de Vlad Voiculescu și de prietenii acestuia”, a comentat doctorul Gabriel Diaconu pe FB. (sursa)