În timp ce familiile multor oficiali ucraineni se află în condiții de siguranță în Europa și America, autoritățile îi îndeamnă pe restul ucrainenilor care au fugit și ei de război în străinătate să se întoarcă în Ucraina.

Jurnaliștii de la publicația ucraineană Slidstvo.Info au analizat declarațiile unor oficiali de rang înalt și au identificat ale căror familii au plecat în străinătate de la începutul și din timpul invaziei la scară largă.

Mikola Solski – Ministrul Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei

. Este căsătorit și are patru copii. În declarația sa pe 2022, găsim informații despre închirierea unui apartament de 164 de metri pătrați în Portugalia. De la 1 martie 2022, soția ministrului Ruslan închiriază apartamentul, unde locuiește cu cei trei copii ai lor.

În declarația pentru 2023, Solski indică deja statutul de protecție temporară al soției și celor trei copii din Portugalia, dar nu menționează apartamentele. Jurnaliştii au vrut să-l întrebe pe politician unde este familia lui în prezent, dar acesta nu a răspuns.

Unul dintre fiii oficialului, Severin, are dreptul de ședere temporară în Elveția. În aceeași declarație pentru 2022, ministrul indică o cameră din Elveția în care fiul care studiază acolo, locuiește. Severin studiază la Leysin American School SA — un internat care arată ca „o casă pitorească de munte în inima Alpilor elvețieni”. Potrivit informațiilor de pe site-ul internatului, un an de studiu costă 120.000 de franci elvețieni, sau mai mult de cinci milioane de grivne.

Denis Maliuska -Ministrul Justiției

— în declarația pe 2022 a trecut un apartament în Germania de 108 metri pătrați. De la 1 iunie 2022, soția lui Liudmila Rabcinska a închiriat apartamentul, unde locuiește cu cei patru copii ai lor.

Liudmila Rabcinska a fost ministru adjunct al informațiilor digitale, dar în aprilie 2022 a fost destituită din funcție.

Evhen Koval, consilier al șefului Departamentului Organizatoric și Analitic al Departamentului pentru Asigurarea Activităților șefului Poliției Naționale a Ucraine

i, are trecut în declarație pe anul 2022 închirierea unui apartament în Barcelona din noiembrie 2022. Soția lui Iulia Koval și cei doi copii ai lor locuiesc acolo.

Evhen Koval a fost șeful echipei de investigații care investighează uciderea jurnalistului Pavlo Șeremet. Anterior, jurnaliștii au scris că oficialul conduce mașini de lux, iar familia sa deține mai mule imobile.

Deputatul Andrii Puziciuk din partidul „Batkivșcina”

a indicat în declarația pentru 2022 un apartament cu o suprafață de 75 de metri pătrați în Muntenegru. Din mai 2022, soția deputatului Iulia Puzichuk și cele trei fiice ale lor locuiesc acolo.

Declarația de avere a oficialului enumeră și o mulțime de proprietăți valoroase: în special, trofee de vânătoare prelucrate (Namibia) în valoare de peste 565 de mii de grivne; haine în valoare de 987.480 de grivne și bijuterii în valoare de aproape 620.000 de grivne, mai mult de zece arme. Soția deputatului deține bijuterii de la mărci de renume mondial (ceasuri Rolex și Hermes, cercei Cartier și Van Cleef & Arpels, pandantive din aur Cartier și Tiffany etc.) și mai multe haine de blană.

Publicația ucraineană „Banii noștri” a scris în 2024 că companiile controlate de Puziciuk „au licitat” între ele miliarde din bugetul Kievului.

Danilo Hetmanțev – deputat din partea partidului prezidențial „Slujitorul Poporului” –

a trecut ân declarația de avere un apartament în Franța de 142 de metri pătrați, a cărui valoare la data dobândirii dreptului (11 mai 2022) era de aproape 10 milioane de grivne. Politicianul declară apartamentul drept „reședință temporară” a soției sale Olga și a copiilor lor.

Mihailo Raduțki, deptat din partidul Servitorul Poporului,

în declarația sa din 2022, spune că și-a protejat temporar soția, Liudmila în România; femeia a închiriat o casă privată în România începând cu 8 martie 2022.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Oleh Nikolenko

, afirmă că soția sa, Margarita Nikolenko, locuiește, de la sfârșitul lunii iunie, într-o casă de 115 metri pătrați în Canada. (sursa)

Articolul precedentNumărul cazurilor de gripă a scăzut cu până la 15 la sută în ultima săptămână. Rafila: Până la sfârşitul lunii februarie vom ajunge, sper, la nişte valori care să fie gestionabile
Articolul următorNou atac armat în capitala UE. Suspecții au fugit și sunt încă liberi. Ce s-a întâmplat cu victimele