Cu ocazia conferinței de presă organizată ieri la sediul PSD Bihor, Bekesi Csaba – directorul AJOFM Bihor și candidat pentru Camera Deputaților – a vorbit, cu convingere și pasiune, despre falasa dihotomie între angajații din mediul public și cei din mediul privat, dar și despre adevăratul rol al învățământului universitar și datoria acestuia față de absolvenți și față de țară.
Amintim faptul că și acum, la fel ca și în alte campanii electorale în care s-a implicat, Bekesi – economist, sociolog și lector universitar – s-a suspendat din funcția pe care o ocupă (prin concurs), un fapt rar printre directorii de instituții deconcentrate din Bihor.
La finalul unei intrevenții în care a prezentat, punctual, soluțiile propuse de PSD pentru creșterea veniturilor, atât în Bihor cât și la nivel național, Bekesi a ținut să facă și câteva precizări legate de modul în care sunt percepuți angajații din România.
Conform expertului social-democrat – care reprezintă România în Comitetul pentru ocuparea forței de muncă al Comisiei Europene – salariaţii români, în ansamblu, trebuie priviţi din perspectiva productivităţii lor şi nu prin prisma locului în care muncesc – dacă acesta este la stat sau în mediul privat.
Eficiența și productivitatea muncii, spune cadrul universitar orădean, trebuie să fie singurul criteriu după care departajăm angajații!
La nivel național sunt 5,6 milioane de salariaţi, din care 1,26 de milioane de bugetari, care se ocupă de sănătatea noastră, de educația noastră, de apărarea noastră și nu numai. Deci, abordarea că mediul privat ţine în spate doi bugetari sau și mai mulți pensionari este incorectă.
Motivul, dincolo de cifrele clare?
Din perspectiva, foarte importantă, a contribuţiilor la asigurări sociale, veți observa, spune Bekesi Csaba, că 32% din volumul contribuţiilor de asigurări sociale de stat, adică banii pentru pensii, sunt realizate de bugetari. Așadar, 1,26 de milioane de angajați la stat realizează 32% din acel volum, iar la asigurări sociale de sănătate procentul este de 28%.
Apropo de cum ne raportăm noi social-democrații, la oameni, în general și la salariați și absolvenții de studii superioare, în mod particular, noi nu îi vedem doar ca pe niște instrumente, fie ale administrației, fie ale pieței capitaliste, ci ca pe niște pioni principali în jurul cărora construim politicile noastre guvernamentale și locale – a spus directorul AJOFM Bihor.
Și dacă tot vorbeam despre formare profesională, a continuat Bekesi – lector universitar – vă spun cu mâna pe inimă că rolul nostru de a forma viitoare generații este unul simplu: dorim să formăm oameni critici, oameni conștienți, oameni educați, capabili să contribuie la orice discuție și la orice nivel atunci când vine vorba despre viitorul județului nostru și al României.
Acesta este rolul educatorului, a spus Bekesi: să formeze oameni care pot să contribuie la dezvoltarea societății!
(articol susținut de PSD Bihor – CMF 11240017)