UE are din ce în ce mai multe relații economice cu țări aflate la marginea democrației sau chiar cu dictaturi, este concluzia la care a ajuns un studiu al Băncii Centrale Europene, scrie Politico.
Problema extinderii comerțului cu Beijingul
Ascensiunea Chinei și regresul democratic din alte țări ridiculizează astfel eforturile Europei de a-și răspândi valorile (democratice) prin comerț. Soarta economică a Europei depinde din ce în ce mai mult de comerțul cu autocrații și dictaturi — iar tendința ar putea să se accelereze și mai mult dacă dorește să-și extindă influența geopolitică și să-și transforme moneda într-un concurent pentru dolar. „În ultimii 25 de ani, partenerii comerciali ai UE au devenit din ce în ce mai puțin democrați”, au scris economiștii BCE într-o postare pe blog publicată marți. În parte, acest lucru este ca urmare a extinderii comerțului cu China, care reprezintă în prezent o cincime din totalul importurilor continentului și este furnizorul aproape exclusiv al diverselor materii prime esențiale pentru producția avansată, așa-numitele pământuri rare. China ocupă locul 172 din 179 de țări în ceea ce privește standardele democratice, potrivit studiului BCE. Până în 2022, UE a avut o dependență substanțială față de importurile de energie din Rusia. De la invadarea Ucrainei, UE și-a redus drastic aprovizionarea cu gaz și petrol din Rusia, dar în mare parte prin încheierea de acorduri cu alte țări autoritare, precum Qatar și Algeria, a declarat Heather Grabbe, cercetător principal la think tank-ul economic Bruegel.
Influența UE scade de la an la an
Capacitatea UE de a-și răspândi valorile în lume prin comerț a eșuat spectaculos în cazul Rusiei, dar, în orice caz, s-a estompat în ultimii ani, odată cu stagnarea economiei sale. Ponderea Europei în producția economică globală era de peste 25 % în 2004, dar a fost de numai 13,4 % anul trecut și se preconizează că va scădea și mai mult în următorii ani. „UE trebuie să fie conștientă de limitele sale. Risca să-și supraestimeze puterea”, a declarat Gabriel Felbermayr, președintele Institutului Austriac de Cercetări Economice (WIFO). „Lumea se schimbă, iar influența pe care UE o mai are astăzi scade de la an la an.” (sursa)