”Un atac cibernetic asupra site-ului Poliţiei Române (www.politiaromana.ro)a fost respins astăzi, 30 aprilie, de către specialiştii în comunicaţii si tehnologia informaţiei din cadrul instituţiei. Atacul nu a compromis funcţionarea paginii de internet a instituţiei, ci a blocat accesul utilizatorilor la aceasta”, a anunțat, sâmbătă, Poliţia Română.

Atac cibernetic asupra site-ului Poliţiei Române. Atacatorii au blocat accesul utilizatorilor

Aceeași sursă a mai precizat că site-ul instituţiei conţine doar informaţii publice şi nu baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii şi reţele informatice ale Poliţiei Române.

”Ofiţerii specialişti din cadrul instituţiei, în colaborare cu experţii instituţiilor de specialitate, lucrează pentru remedierea situaţiei şi restabilirea accesului publicului către site-ul Poliţiei Române. Vom reveni cu detalii imediat ce situaţia va fi remediată”, au mai trasmis poliţiştii.

Grupul de hackeri pro-ruşi, Killnet, a avertizat că va ataca aproape 300 de site-uri din România, pe lista acestora fiind mai multe ministere, redacţii de presă, instituţii publice, site-uri de turism şi hoteluri.

Hackeri pro-ruşi Killnet au amenințat că vor ataca aproape 300 de site-uri din România

Grupul de hackeri pro-ruşi Killnet, care a revendicat deja mai multe atacuri care au avut loc în ultimele zile asupra unor site-uri oficiale din România, ameninţă, sâmbătă, că vizează alte aproape 300 de site-uri.  

Hakerii au în vizor instituţii publice importante, redacţii de presă, hoteluri, pensiuni, site-uri de rezervări şi partide politice.

Printre instituţiile ale căror site-uri sunt vizate sunt Guvernul, Ministerul Finanţelor, Ministerul Apărării, Ministerul Sănătăţii, MAI, dar şi ANAF, Jandarmeria Română sau STS.  

În acest caz, specialiştii au făcut o serie de recomandări pentru toţi cei vizaţi.  

”Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică recomandă implementarea măsurilor de securitate cibernetică necesare asigurării funcţionării normale a paginilor web, a reţelelor şi sistemelor informatice, atât pentru cele personale, cât şi pentru cele care aparţin entităţilor de stat sau private. DNSC face aceste recomandări în contextul în care o grupare de criminalitate cibernetica a publicat pe canalul de Telegram propriu informaţia că s-ar afla în spatele mai multor atacuri şi, totodată, a postat o listă de site-uri web din România (instituţii, media, partide politice, business, cultură, etc.) care, spun ei, vor fi în aceste zile noi ţinte ale atacurilor de tipul distributed denial of service (DDoS)”, au anunțat autorităţile.

Conform acestora, ”obiectivul principal al atacatorilor este inactivarea site-urilor şi a serviciilor web, distrugerea reputaţiei şi panicarea utilizatorilor din România”.  

Totodată, directoratul Naţional de Securitate Cibernetică face apel la calm şi la vigilenţa tuturor utilizatorilor în mediul online, în această perioadă. Expertii DNSC recomandă monitorizarea atentă și implementarea rapidă şi precisă a măsurilor adecvate pentru protecţia site-urilor web şi a infrastructurilor cibernetice. (sursa)

Articolul precedentZiua Muncii. Ce semnificație are ziua de 1 Mai?
Articolul următorDispare încă un simbol al industriei din Transilvania. Se închide după 60 de ani de activitate fabrica de zahăr din Luduș