Un grup de oameni de știință din Australia, Statele Unite, Franța și Irlanda, care a efectuat un amplu studiu pe 9,9 milioane de persoane, publicat în British Medical Journal pe 28 februarie 2024, a făcut o descoperire importantă. Alimentele ultraprocesate, chiar dacă sunt gustoase, ele sunt legate de un risc de deces prematur cu 50% mai mare din cauza bolilor de inimă, dar și 32 de probleme de sănătate fizică și mintală.

Alimentele ultraprocesate (UPF) au fost legate de 32 de efecte dăunătoare asupra sănătății, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2, cancer și probleme de sănătate mintală, potrivit celei mai mari analize a impactului lor, efectuată în ultima vreme, potrivit Sky News.

Cercetătorii de la mai multe universități din Australia, Statele Unite, Franța și Irlanda au analizat riscurile expunerii la UFP, cum ar fi cerealele cu zahăr, mâncărurile gata și băuturile carbogazoase, pe care le-ar putea avea asupra sănătății fizice și mintale.

Alimentele ultraprocesate sunt de obicei mai bogate în grăsimi, zahăr și sare și conțin substanțe chimice, coloranți, îndulcitori și conservanți care prelungesc perioada de valabilitate. Chiar dacă ele sunt atrăgătoare la gust, ele sunt foarte periculoase pentru sănătate.

Cercetătorii au spus că dovezi „convingătoare” au arătat că un aport mai mare de UPF este asociat cu un risc cu 50% mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare, un risc cu 12% mai mare de diabet de tip 2 și un risc cu 48-53% mai mare de a dezvolta anxietate.

Au existat, de asemenea, dovezi „foarte sugestive” că consumul mai multor alimente ultraprocesate ar putea crește riscul de obezitate, diabet de tip 2, probleme de somn și deces din cauza bolilor de inimă cu 40-66%, precum și un risc cu 22% mai mare de a dezvolta depresie și un risc mai mare cu 21% de deces din orice cauză.

Cercetătorii au spus că dovezile între aportul de UPF și „astm, sănătatea gastrointestinală, unele tipuri de cancer și factori de risc cardiometabolici intermediari rămân limitate și necesită investigații suplimentare”.

Ei au adăugat că descoperirile lor „oferă o justificare pentru dezvoltarea și evaluarea eficienței utilizării măsurilor de sănătate publică și bazate pe populație pentru a viza și a reduce expunerea alimentară la alimente ultraprocesate pentru îmbunătățirea sănătății umane”.

„De asemenea, informează și oferă sprijin pentru cercetări mecanice urgente”, au spus cercetătorii. Academicienii au spus că „nu există niciun motiv să creadă că oamenii se pot adapta pe deplin” la UPF, despre care ei spun că sunt „de multe ori ingrediente ieftine manipulate chimic” și „făcute gustoase și atractive prin utilizarea combinațiilor de arome, culori, emulgatori, agenți de îngroșare și alți aditivi”.

Ei au adăugat: „Acum este timpul ca agențiile Națiunilor Unite, împreună cu statele membre, să dezvolte și să implementeze o convenție-cadru privind alimentele ultraprocesate, analogă cu cadrul privind tutunul”. (sursa)

Articolul precedentPremieră istorică în România. Femeile câștigă pentru prima dată mai mult decât bărbații. La cât a ajuns salariul mediu brut
Articolul următorDupă Ungaria, BMW se extinde și în România, dar sare peste Oradea și merge la Cluj – Acord pentru un centru IT cu mii de experți bine plătiți / Noi rămânem la cauciucuri…