Agenția Națională a Funcționarilor Publici informează, printr-un comunicat de presă, faptul că modifică modul de recrutare pe funcția publică.

Începând cu anul acesta se va organiza, prin concurs național, noua modalitate de recrutate în funcția publică, dezvoltată după modelul de recrutare aplicat în administrațiile publice la nivel european (EPSO). „Pentru a atrage cât mai mulți tineri, aceștia vor avea prioritate”, explică bihoreanul Felix Cozma, președintele ANFP.

155 de autorităţi şi instituţii publice din administrația publică centrală au solicitat Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) avizul prealabil și obligatoriu pentru stabilirea unui procent de minimum 10% funcții publice vacante de grad profesional debutant din totalul funcțiilor publice de execuție vacante.

Noul model de recrutare în funcția publică are la bază principiile competiţiei, transparenţei, competenţei și egalităţii accesului la funcţiile publice pentru fiecare cetăţean care îndeplineşte condiţiile legale și va conduce la un proces corect de recrutare, cu scopul de a profesionaliza funcția publică și, implicit, de a crește performanța serviciilor publice.

Recrutarea va cuprinde două etape, respectiv etapa de recrutare la nivel național (concursul național), organizată de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici și etapa de selecție (concursul pe post), organizată de autoritățile și instituțiile publice în structura cărora se regăsesc posturile vacante.

Concursul național va fi  pilotat într-o primă etapă, în primul semestru al anului 2023, pentru categoriile de funcții publice debutanți și înalți funcționari publici, iar lecțiile învățate vor sprijini extinderea acestui model de recrutare la alte categorii de funcții publice de stat și teritoriale, cu excepţia celor care beneficiază de statuturi speciale în condiţiile legii, începând cu semestrul II 2023.

Vasile-Felix COZMA, președintele ANFP: „Avem nevoie de tineri în rândul funcționarilor publici. Raportările ANFP privind managementul funcției publice și al funcționarilor publici au evidențiat o îmbătrânire a corpului funcționarilor publici: vârsta medie a funcționarilor publici a crescut relativ constant din 2012, când se situa la valoarea de 45 de ani, până la 48 de ani în 2021. Prin stabilirea unui procent de minimum 10% funcții publice vacante pentru debutanți, venim în întâmpinarea acestui decalaj. Scopul nostru este să atragem în administrația publică tineri competenți, al căror dinamism să contribuie la modernizarea și creșterea performanței administrației publice, de aceea, tinerii au prioritate”.

Acesta a adăugat: “Prin intermediul unei noi platforme informatice de concurs punem transparența pe primul plan. Concursurile pe funcție publică vor fi mai transparente ca oricând. Aceste proiecte implementate sunt un prim semn că banii europeni au fost folosiți în mod benefic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.