Parchetul național financiar din Franța, PNF, a confirmat printr-un comunicat oficial dezvăluirile publicației Le Parisien, care a anunțat că este investigată finanțarea campaniilor electorale din 2017 și 2019 ale lui Emmanuel Macron.

Potrivit rfi.ro, prima anchetă se referă la «non-conformitatea conturilor de campanie» şi «micşorarea elementelor contabile într-un cont de campanie». A doua anchetă are drept cap de acuzare «favoritismul».

Aceste două anchete, date în grija unor judecători de instrucţie, se adaugă anchetei preliminare deschise în martie sub acuzaţia de «spălare agravată de fraudă fiscală» şi care vizează cabinetul de consultanţă McKinsey.

Prima anchetă, cea de acum aproape 8 luni, a fost declanşată în urma publicării unui raport senatorial din care reieşea că McKinsey nu plătise impozite timp de un deceniu cu toate că realiza în Franţa cifre de afaceri anuale de mai multe sute de milioane de euro. În plus, senatorii constataseră că diferitele cabinete de consultanţă prezente în Hexagon îşi dublaseră contractele cu statul francez în perioada 2018-2021 pentru a atinge anul trecut cifra record de un miliard de euro.

Agenţia France Presse reaminteşte de asemenea că în timpul ultimei campanii prezidenţiale, opoziţia ceruse o anchetă cu privire la un posibil favoritism a majorităţii prezidenţiale în favoarea cabinetului McKinsey

O anchetă publicată anul trecut de ziarul de seară Le Monde demonstrase cât de puternice şi influente au fost aceste cabinete de consultanţă în numeroase decizii luate de preşedintele Emmanuel Macron şi anturajul său. Începând cu creearea partidului prezidenţial En Marche şi până la strategia vaccinală din timpul epidemiei de Covid, peste tot aceste cabinete au fost prezente masiv.

În ciuda acestor dezvăluiri, anturajul liderului de la Elysée se abţine de la orice comentariu. (sursa)

Articolul precedentViktor Orban mai amână ratificarea aderării Suediei și Finlandei la NATO. Ungaria și Turcia, singurele țări care nu și-au dat oficial acordul
Articolul următorCele mai bune măsuri ca să înfrunţi o criză financiară personală. De ce trebuie sa maximizezi economiile de lichidităţi