DSVSA Bihor informează asupra faptului că în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană), în perioada 16.12.2021- 20.02.2022, în județul Bihor, au fost diagnosticate la porcii domestici 7 focare de boală noi, iar ca urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, în această perioadă, au fost stinse 14 focare de PPA.

În județul Bihor la data comunicării, este activ 1 singur focar de boală, ce afectează localitatea Rogoz – comuna Sâmbăta.

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă au fost diagnosticate 3 cazuri, fiind afectate trei noi fonduri de vânătoare – FV 61 Ferice, FV 47 Crâncești și FV 54 Măgești, iar ca urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, în această perioadă, au fost asanate 4 fonduri de vânătoare, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA, este de 21 fonduri.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.

Director executiv,

Dr. REMUS OVIDIU MOȚOC

Articolul precedentUn șofer din Oradea a vrut să îi facă o surpriză soției și s-a dus acasă mai devreme. Imaginile deocheate la care nu se aștepta
Articolul următorCu cât va fi redusă o poliţă RCA după îngheţarea preţurilor. ASF a publicat tarifele pentru următoarea perioadă