Mulţi oameni din România se tem de „curent” şi spun că de aici li s-ar trage o serie de afecţiuni. În Occident, în ţările nordice cu precădere, o astfel de temere nu există şi chiar este luată în derâdere

Multe voci din lumea medicală dau asigurări că este nejustificată această frică a românilor de curenţii de aer şi spun că nu aceasta reprezintă o cauză de îmbolnăvire, ci dimpotrivă, aerul închis, spaţiile neaerisite favorizează acumularea de microbi.

În Germania, de pildă, se recomandă aerisirea temeinică a încăperilor, ventilarea lor şi provocarea unei circulaţii a aerului proaspăt în spaţiile închise, ca măsură de apărare împotriva răspândirii virusului Sars-CoV-2. Inclusiv în cazul şcolilor din România este prevăzută aerisirea claselor cu jumătate de oră înainte de începerea cursurilor şi câte zece minute în fiecare pauză. 

Ne trage curentul? Da ori ba

Doctorul Mihail Pautov, medic de chirurgie generală, a explicat la Digi24 că există totuşi o explicaţie medicală pentru faptul că mulţi oameni se plâng că au căpătat anumite afecţiuni din cauză că „i-a tras curentul”: îi doare capul, îi dor dinţii, îi dor „şalele”, tuşesc etc.

„Există studii, ele sunt puţine, din păcate, şi îmi pare rău că sunt puţine. Eu, ca medic, de exemplu, nu am un diagnostic pentru un pacient care vine la mine şi care a fost tras de curent. Dar avem studii, chiar studii în Occident, care demonstrează următorul lucru: scăderea temperaturii organismului cu 1,5 grade Celsius, deci dacă scădem, în orice zonă, temperatura cu 1,5 grade Celsius, replicarea virală şi bacteriană în zona aceea creşte. Şi există o explicaţie logică pentru asta. Există o temperatură ideală la care virusurile şi bacteriile cresc şi fac culturi şi aceea este 33 de grade Celsius”, spune doctorul Mihail Pautov. 

„Vă dau exemplul unui om care vine la stomatolog cu măseaua umflată şi se plânge că l-a tras curentul. Nu curentul este cauza directă a acelei măsele umflate. Acea măsea n-a fost bine îngrijită, acei dinţi n-au fost corect spălaţi, n-a fost la stomatolog, are o carie, are un început de infecţie în zona respectivă şi dacă merge cu trenul şi-l trage timp de o jumătate de oră curentul, acela este factorul predispozant, să spunem, care face ca temperatura în măseaua respectivă să scadă şi se formează un abces. Din păcate, omul nostru are dreptate: l-a tras curentul şi are un abces din cauza acelui curent, dar bineînţeles, cu o predispoziţie iniţială”, a arătat medicul.

Curentul reprezintă un aer rece, frigul, a adăugat Mihail Pautov, care a propus un experiment: presupunem că moderatorul din studioul de televiziune are o temperatură a corpului de 37 de grade Celsius. În studio este o temperatură de 22 de grade Celsius. Dar dacă moderatorul suflă pur şi simplu aer din gură, care este cald, peste propria mână, în zona respectivă se face rece. De ce se face rece când sufli aer (cald)? Curent ce înseamnă? Că se mişcă aer dintr-o parte în alta, fie că este între două geamuri, fie că este sub un ventilator, fie că este aer condiţionat. Când stă în studio, moderatorul are un fel de „aură termică”: aerul din jurul corpului său este încălzit şi corpul menţine acea căldură. Dar dacă începe să sufle constant aer, dacă pui mâna la ventilator şi o ţii acolo o jumătate de oră, să „o tragă curentul”, temperatura mâinii o să scadă. În studio poate să fie temperatura şi de 15 grade Celsius, dar atât timp cât nu suflă ceva direct înspre moderator, temperatura din jurul lui se păstrează constantă, a explicat medicul. 

“Dacă punem un copil să stea lângă un ventilator sau fix în curent, între două geamuri, şi acel curent înseamnă aer rece care o să sufle în permanenţă pe lângă el, e posibil să „îl tragă curentul”, a punctat medicul.

„Deci, atenţie, acesta nu este chiar un mit, are adevăr şi are o logică ştiinţifică. Dar dacă între cele două geamuri nu stau copii şi clasa e pur şi simplu aerisită, în clasă poate să fie şi 10 grade Celsius, şi 5 grade Celsius: copiii pot sta liniştiţi, pentru că sunt încălziţi de hainele lor şi de propria lor temperatură. Important este să nu stea fix în aer rece care bate, care suflă spre ei”, a conchis doctorul Mihail Pautov într-o intervenţie la Digi24.

Citeste mai mult: adev.ro/qoj91x

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.