Lumea se află în pragul unei noi ere, ce va fi caracterizată de dezordine, cu o slăbire a fenomenului globalizării, care a creat creșterea economică rapidă din ultimii 40 de ani, este concluzia unei analize complexe realizate de Deutsche Bank.

Publicația anuală emblematică a Deutsche Bank susține că 2020 marchează începutul unui nou „super-ciclu structural” care „modelează totul, de la economii la prețurile activelor, politică și modul nostru general de viață”.

Echipa ce a realizat studiul, condusă de Jim Reid, preconizează că urmează o „Eră a Dezordinii” care este accelerată de pandemia de COVID-19. Această nouă eră va reprezenta începutul prăbușirii activelor globale și creșterea datoriilor, atât la nivelul guvernelor, cât și al corporațiilor.

Legat de situația geopolitică, tensiunile dintre SUA și China vor fi o caracteristică a perioadei de dezordine, în condițiile în care China își continuă drumul spre restaurarea rolului său istoric de putere economică masivă, dar promovându-și în același timp și propriile valori, vădit diferite față de cele occidentale.

„O confruntare a culturilor și intereselor se apropie, în condițiile în care China se apropie de momentul în care va redeveni cea mai mare economie a lumii”, este prezentat în raport.

Această “nouă eră” ar putea, printre altele, să reprezinte și o șansă pentru Europa să devină o mare putere și să se consolideze mai mult prin integrare.

Cele 8 teme ale “Erei dezordinii”

Studiul arată că „Era dezordinii” va fi caracterizată de opt teme principale:

-Deterioriarea relațiilor China-SUA și o inversare a tendințelor globalizării

-Deceniul crucial pentru Europa

-O perioadă dominată de deficite și datorii
Inflație sau deflație?

-O creștere a inegalităților după care va urma o reacție adversă care inversează tendința

-Prăpastia dintre generații se va lărgi

-Dezbaterea climatică

-Revoluție tehnologică sau bule tehnologice?

Raportul examinează situația actuală – A doua eră a globalizării (1980-2020?) – descriind-o drept „cea mai bună creștere combinată a prețului activelor din orice epocă din istorie, cu rentabilități de capitaluri proprii și obligațiuni foarte puternice”.

Concluziile experților de la Deutsche Bank sunt că „în anii următori, simpla extrapolare a tendințelor anterioare ar putea fi cea mai mare greșeală pe care o putem face”.

Raportul integral poate fi accesat AICI.

sursa – stirileprotv.ro

Articolul precedentCOMENTARIU: Ministrul de Finanțe este ori foarte prost (economist), ori foarte nesimțit (ca individ). Iar socialismul este bun! Și este o idee pentru tineri și pentru mileniul trei.
Articolul următorBihorul, pe lista zonelor de risc desemnate de Germania!