Andrei Bozeanu, expert în securitate cibernetică, a explicat care este pericolul pentru posesorii de telefoane mobile care au devenit victimele unui atac cibernetic.
În aceste zile românii trebuie să fie vigilenți la mesajele capcană primite pe telefon. Avertismentul a fost lansat de directorul naţional de Securitate Cibernetică, ce vorbeşte despre o campanie de infectare cu malware.
Andrei Bozeanu, expert în securitate cibernetică, a explicat care este pericolul pentru posesorii de telefoane mobile care au devenit victimele unui atac cibernetic.
“Acest virus necesită interacţiunea utilizatorului. Adică se solicită acestuia să dea click pe un link , să descarce o aplicație şi să accepte permisiunile pe care acea aplicație le cere.
În acel moment, efectul este devastator, în sensul că aplicația are drepturi de serviciu în telefon. Adică este mai prioritizat decât orice altă aplicație şi poate trimite sau citi SMS-uri, poate trimite MMS-uri.
Poate vedea lista de contacte din agenda telefonică, istoricul mesajelor avute, dar şi dacă un apel este în desfășurare poate vedea cine este interlocutorul.
Folosind aceste date are capacitatea de a se transmite singur către posibile alte victime. Iar sursa acestui mesaj nu va mai fi o sursă necunoscută de pe internet, ci va fi cineva din agenda noastră telefonică şi sunt şanse mai mari ca să devenim victime.
Pot avea acces în toate aplicațiile inclusiv în cele de social media şi aplicațiile bancare şi au mai multe capabilități decât avem noi pe terminale mobile”, a mai explicat Andrei Bozeanu, expert în securitatea cibernetică
Cum se produce infectarea telefonului
“Aceste mesaje se pot primi atât pe telefon sau pe Facebook. Dacă din curiozitate sau din grabă accesăm acel link, telefonul ne avertizează că urmează să instalăm o aplicație, iar dacă noi continuăm să instalăm aplicația în secunda următoare se preia controlul total al telefonului şi dispare iconița ei din lista aplicațiilor vizibile de pe telefon dar ea va rula în background, având control absolut.
Atacatorul are acces şi la sistemul de operare ceea ce ar putea teoretic să folosească dispozitivul inclusiv în alte tipuri de atacuri.
Cum ne putem proteja de un atac cibernetic
Pentru a ne proteja trebuie să fim atenți cu linkurile şi aplicațiile pe care le accesăm şi să nu instalăm decât din surse sigure.
Cel mai simplu când primim un SMS de la un prieten în care ni se solicită ceva este bine să îl sunăm sau să vorbim pe un alt canal de comunicare să verificăm. În felul acesta genul acesta de atacuri pot fi eliminate”, a spus Andrei Bozeanu, expert în securitatea cibernetică la Punctul de Întâlnire de la Antena 3. (sursa)