Adiss, compania românească specializată în epurarea și tratarea apei, va derula la finalul acestei săptămâni,  un plasament privat de acțiuni cu sprijinul companiei de brokeraj Goldring, “intermediarul companiilor antreprenoriale românești”- titlu conferit de BVB în 2018 și reconfirmat în 2021. Plasamentul privat va fi urmat de listarea acțiunilor pe piața AeRO a BVB.

Cu o experiență de peste 28 de ani în România și lider pe segmentul său de activitate, compania a proiectat și executat cu succes peste 300 stații de epurare, care deservesc aproximativ 700 de comunități ce reprezintă 2,5 milioane de oameni, însemnând 40 de milioane de litri de apă curățați zilnic.

Adiss este printre singurii producători români de stații compacte și echipamente de proces, oferind totodată o gamă completă de soluții, produse și servicii pentru epurarea apei. Compania se ocupă de întreg procesul de epurare și tratare a apei –  proiectează și produce, dezvoltă soluții, gestionează proiecte, oferă consultanță, service, operează stații.

Adiss a încheiat anul 2020 cu o creștere de aproape 90% a cifrei de afaceri față de anul precedent, respectiv 8,3 milioane EUR față de 4,5 milioane EUR în 2019.  

Cel mai recent raport al Comisiei Europene arată că România se află pe ultimul loc în ceea ce privește colectarea și tratarea apelor uzate. Doar în 2019, au fost evacuate 631 milioane metri cubi de ape uzate, fără o epurare prealabilă.

„Tratarea apelor uzate este una dintre cele mai mari probleme de mediu cu care se confruntă România, alături de managementul deșeurilor și calitatea aerului. România face tratare secundară doar pentru 50% din apele pentru care ar trebui să o facă și tratează terțiar doar 35% din apele colectate care necesită acest nivel riguros de tratare”, declară Cristian Raț, acționar majoritar Adiss.

Potrivit ultimului raport diagnostic privind apele din România, publicat de World Bank, România mai are un drum lung de parcurs pentru a se conforma cerințelor Uniunii Europene, în ciuda investițiilor masive și a reformelor de susținere.  

Investiţiile realizate în România pentru infrastructura de apă uzată după aderarea României la UE (perioada ianuarie 2007- ianuarie 2019) se ridică la peste 6.000 milioane de euro (bugetul de stat + fonduri externe nerambursabile), din care 55% pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de canalizare şi 45% pentru reabilitarea şi construirea de noi staţii de epurare, conform datelor prezentate pe site-ul guvernului.

Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României pentru 2030 are în vedere dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare, și urmărește, printre altele: conectarea gospodăriilor din orașe, comune și sate compacte la rețeaua de apă potabilă și canalizare în proporție de cel puțin 90%; extinderea reutilizării raționale a apelor tratate și reciclate în perspectiva atingerii obiectivelor economiei circulare; reducerea proporției apelor uzate netratate și sporirea substanțială a reciclării și reutilizării sigure a apelor.

„Atragerea de finanțare prin intermediul BVB vine în contextul în care Adiss are deja structuri de guvernanță corporativă bine ancorate în administarea afacerii – structură distinctă de audit intern, comitet de audit, politică de mediu – și un istoric în accesarea fondurilor europene printr-o colaborare cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD)”, adaugă  Cristian Raț.

Articolul precedentCădere masivă a internetului in Europa. BBC anunță că numeroase site-uri mari nu funcționează
Articolul următorComisia Europeană MENȚINE Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) în Justiție și va monitoriza “îndeaproape” România