preluare din Libertatea.ro | autor – Costi Rogozanu

Revoltele din Serbia, conspiraționismul din România sau cel din SUA sunt generate de diverse comportamente ale puterii sau ale grupurilor de influență. La noi, cei de la putere au făcut tot posibilul să știm că suntem proștii lor. Mai o paranghelie cu Rareș Bogdan, mai o băută prin Palatul Victoria, toate astea slăbesc credibilitatea, desigur.

Adevăratul motor al conspirației

Dar adevăratul motor al conspirației e altul: oamenii o duceau foarte greu și înainte, nu era Paradis înainte de COVID. Mulți nu au înțeles de ce i-a apucat grija pe lideri, aceiași lideri care nu dădeau două cepe degerate pe ei până în februarie.

Explică-i unui om care moare de foame sau de boală netratată pe aici că, stai să vezi, vine un virus. Ce virus, nene, eu mor de altele, mai urgente!

După Eurostat, avem cele mai puține economii pentru supraviețuire în caz că rămânem fără slujbă. Și nu pentru că n-avem educație financiară.

Mulți fac, pur și simplu, o comparație. Își pun problemele vechi de decenii pe masă, le compară cu SARS-CoV-2 și, da, virusul pierde pe o scară a gravității.

Din nou statistici: prea mulți români nu au acces la joburi care să le asigure un trai decent (adică vreo 3.000 de lei de persoană, nu un salariu minim de 1.200). Nu au casă, avem densitatea cea mai mare pe metru construit. Mulți mor de cancer fără să ajungă să fie diagnosticați. Mulți mor de rujeolă pentru că nu apucă să fie vaccinați.

Sindromul Costache

Dacă te uiți la măsurile de salvare guvernamentale toate suferă de sindromul Costache-Polisano, put teribil a lobby. Au strigat ăia cu jocurile de noroc?, pac, o facilitate. Au strigat cât au putut ăștia cu HORECA, toți bine înfipți prin guvern? (Ne-au asurzit cu turismul românesc strategic – turism care încă se remarcă prin țepe în masă, mai ales la mare unde 80% dintre ei stau cu o omletă clocită într-o mână și o bormașină în cealaltă să-ți ofere “sejur de calitate”.) Le-au dat ajutoare guvernamentale, au deschis complet porțile pentru vacanță.

Așa că sfatul meu, dacă mai găsim totuși niște energie în noi, ar fi să mai spargem din opoziția asta pro și anti “COVRIG”. Cum? Amintind problemele de mai sus. Auzi unul de la guvernul penelist că îți zice protejează-te? Îi zici imediat: păi da, eu mă protejez, că n-am resurse, tu nu te protejezi că și dacă iei virusul, dai două telefoane și ești îngrijit cu 5 doctori și 10 asistente.

Auzi vreun pesedist că el nu crede în “Covrig”? Întreabă-l: ce așteaptă? De ce nu fac ei înainte de alegeri un program economic care să atace problema la rădăcină? Adică, să salveze oameni pentru care, tocmai pentru că o duc rău, COVID-19 nu înseamnă mai nimic. (sursa)

Citeşte întreaga ştire: Adevărul din spatele teoriilor conspirației. Pentru mulți români, COVID-ul chiar e nimic pe lângă greutățile cotidiene

Articolul precedentDeci cum? Nelu Tătaru, despre numărul mare de infectați din ultimele zile: “Nu e un pericol, ca să dăm stare de urgență”
Articolul următorCele 7 județe în care nu s-a înregistrat niciun caz nou de infectare cu coronavirus în ultimele 24 de ore