Fie că mergeți într-o călătorie prelungită sau doar la serviciu pentru o zi, există lucruri pe care le puteți face sau nu atunci când plecați și care pot compromite siguranța locuinței dumneavoastră.

“Unele acțiuni, sau lipsa lor, pot crește semnificativ riscul unei spargeri prin furnizarea de informații sau de acces potențialilor intruși”, a declarat pentru HuffPost Gene Petrino, un comandant SWAT în retragere și co-fondator al Survival Response LLC, Gene Petrino. “Abordând aceste vulnerabilități, puteți recâștiga controlul și vă puteți proteja mai bine casa împotriva intrărilor neautorizate și a posibilelor furturi.”

De la postarea în timp real a actualizărilor de locație pe rețelele de socializare până la lăsarea cheii sub preșul de la ușa de la intrare, experții în securitate casnică au explicat ceea ce nu fac și ce fac, în schimb, pentru a-și proteja propriile case atunci când sunt plecați.

Postarea locației dvs. în timp real pe rețelele de socializare

“Niciodată nu aș posta că plec în vacanță, în oraș pentru o noapte, la un concert al lui Taylor Swift etc.”, a declarat Rebecca Edwards, expert în securitate la SafeWise. “Nu lăsați lumea să vă cunoască fiecare mișcare”.

Ea a făcut referire la “Bling Ring”, când celebritățile au postat pe rețelele de socializare că se află la o festivitate de premiere sau în vacanță, iar adolescenții au pătruns în casele lor atunci când au știut că vor fi goale.

Postarea fotografiilor din vacanță este mai sigură dacă o faceți după ce vă întoarceți acasă și nu în timp real, a sfătuit Kirk MacDowell, expert în securitatea locuinței la Batten Safe.

“Dacă pleci în afara orașului și vrei să te vezi cu prietenii, social media este în regulă dacă este o întâlnire între persoane”, a adăugat el. “Dar eu chiar nu aș da în vileag faptul că pleci”.

Să uiți să închizi ferestrele și ușile și să pornești sistemul de alarmă

“Este șocant cât de des fac oamenii acest lucru și numărul de spargeri … care au loc pentru că hoțul ar putea pur și simplu să intre pe prima ușă”, a spus Edwards.

Deși poate părea evident să verificați de două ori dacă ușa din față este închisă și încuiată, este de asemenea important să asigurați punctele de intrare la care nu ne gândim atât de mult, cum ar fi ferestrele de la etajul al doilea sau de la subsol, potrivit lui Petrino.

“Ferestrele descuiate sau deschise, în special cele care sunt ascunse de vederea străzii, pot fi accesate cu ușurință, permițând intrușilor să intre în casă în liniște și discret”, a spus el.

Dacă aveți un sistem de securitate, asigurați-vă că acesta este armat atunci când părăsiți casa. De asemenea, adăugarea de senzori de contact la ferestrele dvs. vă permite să verificați de două ori în mod convenabil dacă acestea sunt deschise prin intermediul unei aplicații de pe telefon, a precizat Edwards.

Urmează același traseu de fiecare dată când pleacă de acasă

“Menținând o rutină previzibilă, permiteți intrușilor observatori să planifice o spargere în funcție de programul dumneavoastră, știind exact când nu veți fi acasă”, a explicat Petrino.

El încearcă să își schimbe traseele și orele la care pleacă și se întoarce acasă pentru a-i împiedica pe potențialii intruși să îi identifice programul zilnic.

Lăsarea sculelor și a scărilor afară

Dacă scările sau uneltele sunt la vedere, acest lucru poate atrage hoții, potrivit lui Edwards. Nu numai că hoții ar putea fi tentați să fure unelte scumpe, dar le-ar putea folosi pentru a pătrunde în locuința dumneavoastră.

Deoarece de multe ori oamenii uită să își încuie ferestrele de la etajul al doilea, cineva ar putea folosi o scară pentru a se cățăra pe o intrare de la ultimul etaj, a explicat MacDowell. Dacă țineți scări în afara casei, asigurați-vă că sunt încuiate și nu sunt ușor accesibile.

Menținerea luminii din verandă aprinsă în timpul zilei

“Dacă în mod normal nu aveți lumina de pe verandă aprinsă toată ziua și toată noaptea, faptul de a o avea brusc luminată non-stop este un semn că locuința ar putea fi nelocuită”, a subliniat Edwards.

În schimb, vă puteți seta luminile pe temporizatoare pentru a da impresia că locuința este ocupată. Lui MacDowell îi plac în special sistemele compatibile Z-Wave sau Wi-Fi care vă permit să porniți și să opriți luminile de la distanță. Puteți chiar să setați luminile să se aprindă și să se stingă după ce are loc un anumit “eveniment“.

“Cineva se apropie de ușa din față și sună la sonerie… cinci secunde mai târziu se aprinde o lumină în interiorul casei”, a spus el, menționând un exemplu de cum ați putea seta lucrurile să se întâmple.

Să lași corespondența și pachetele să se adune

“Nu las niciodată semne că casa mea este nesupravegheată, cum ar fi să las cutia poștală plină”, a împărtășit Petrino.

MacDowell a spus că întotdeauna notifică oficiul poștal pentru a pune în așteptare livrarea corespondenței cât timp este plecat din oraș. Aranjați ca cineva să treacă pe la dumneavoastră pentru a curăța orice broșuri sau hârtii neașteptate care ar fi putut fi lăsate la ușă. Și nu uitați să puneți pe pauză serviciile de abonament, cum ar fi ziarele, a adăugat Edwards.

Neglijarea îngrijirii gazonului și a îndepărtării zăpezii

Dacă zăpada se acumulează pe alee sau iarba nu este tunsă de o perioadă vizibil de lungă durată, acest lucru poate semnala că locuința este goală.

“O proprietate nesupravegheată este o țintă mai atractivă, deoarece reduce riscul de confruntare și crește timpul pe care hoții îl pot petrece nedetectați”, a declarat Petrino.

Angajați pe cineva sau rugați un prieten să vă ajute la udarea plantelor, la tunsul gazonului, la greblarea frunzelor sau la curățarea zăpezii.

“Ascunderea” unei chei sub preș sau sub ghiveciul de flori

“Aceste ascunzători obișnuite sunt bine cunoscute de hoți”, a spus Petrino. “Dacă un intrus găsește o cheie de rezervă, poate intra rapid în locuința dvs. fără a fi nevoie să forțeze intrarea, ceea ce face mai puțin probabil ca vecinii … să observe ceva în neregulă.”

Edwards sugerează să dați cheia de rezervă unui vecin sau unui prieten sau să folosiți o încuietoare inteligentă cu cod. Încuietorile inteligente sunt deosebit de sigure, deoarece expiră și pot fi schimbate, iar dumneavoastră nu veți risca să vă pierdeți cheia de la casă.

Lăsarea mașinii parcate în același loc vizibil

“Voi … ruga un vecin, un prieten sau un membru al familiei să folosească mașina mea dacă este parcată pe stradă sau în fața casei mele pentru a da impresia că încă mai vin și plec”, a declarat Edwards.

MacDowell își parchează mașina în garaj și le spune vecinilor săi că pot parca pe aleea sa cât timp el este plecat, ceea ce dă impresia că cineva este acasă.

Faceți ca locuința dumneavoastră să pară sigură și cât mai normală posibil

Măsurile de securitate, cum ar fi camerele de luat vederi, iluminatul cu senzor de mișcare și încuietorile de înaltă calitate, pot face ca locuința dvs. să fie mai puțin atrăgătoare și mai puțin accesibilă, potrivit lui Petrino.

Edwards sfătuiește să vă faceți casa să treacă prin mișcările pe care le-ar face în mod normal chiar și atunci când sunteți plecat. De exemplu, folosiți un sistem de securitate inteligent pentru a porni și opri dispozitivele conectate (cum ar fi luminile și televizorul) și puneți un prieten să verifice casa la fiecare două zile.

“Faceți tot ceea ce puteți face pentru a le da hoților impresia că locuința dumneavoastră este ocupată și că este securizată”, a spus ea. Acest lucru crește șansele ca “ei să sară peste casa dvs. și să treacă la ceva care pare mai ușor de vizat”. (sursa)

Articolul precedentRomânia, campioană la accidente rutiere: Lipsa de experiență și viteza excesivă, principalele cauze
Articolul următorGhidul alegătorului: Tot ce trebuie să știi despre cum și unde se votează la locale și europarlamentare