De luni, 11 noiembrie, intră în vigoare legea care plafonează dobânzile în cazul creditelor acordate de instituțiile financiare nebancare.

Ne așteptăm ca, de acum, cei care se împrumută de la IFN-uri – instituții financiare nebancare să plătească dobânzi mai mici.

O lege necesară, de altfel, pentru că până acum au fost și cazuri de credite cu dobânzi uriașe, datorii rostogolite, oamenii care s-au înglodat în datorii și au ajuns să plătească de patru-cinci ori mai mult decât au împrumutat și au ajuns să trăiască un coșmar.

Prin urmare, de acum, vor fi impuse două tipuri de limite.

În primul rând, cine face un împrumut de la un IFN, nu va restitui mai mult decât dublul sumei împrumutate, indiferent de perioada pe care s-a împrumutat.

De exemplu, dacă a luat 5.000 de lei, va da înapoi cei mult 10.000 de lei.

Apoi, sunt impuse dobânzi zilnice. Astfel, dacă vorbim de o sumă mai mică de 5.000 de lei, dobânda maximă calculată pe zi nu poate fi mai mare de 1%, până în 10.000 lei avem o limită de 0,8% pe zi, iar pentru creditele de până la 25.000 lei – 0,6% pe zi.

Foarte important! Legea, inițiată de senatorul Daniel Zamfir (PSD), se aplică și pentru cei care au deja credite. Deci, dacă cineva plătește acum dobânzi mai mari de atât sau a achitat deja dublul sumei împrumutate, ar trebui să facă o cerere la IFN-ul de la care a luat creditul și să se modifice condițiile. Acest lucru nu se face automat, deci trebuie să verificați și să mergeți să faceți o sesizare.

De ce au fost impuse limite zilnice de dobânzi… pentru că aceste împrumuturi se acordă în general pe perioade scurte.
Și se acordă ușor, de regulă online, rapid… nu e nevoie de multe documente și vorbim în general de clienți care nu se încadrează la bănci. Totuși, chiar și cu aceste noi limite, sunt împrumuturi costisitoare și e nevoie de mare atenție.

Haideți să vedem un exemplu de la un astfel de IFN.

Dacă cineva împrumută 15.000 de lei pe o perioadă de un an… chiar și cu o dobândă zilnică sub noua limită, suma totală returnată ajunge la peste 23.000 de lei. Și vorbim de o dobânda anuală efectivă de aproape 140% – la acest DAE ar trebui să ne uităm, de fapt, și mai puțin la dobânda zilnică.

Și acesta este un caz fericit… Iată un exemplu de pe un alt site.
Pentru un împrumut de 500 de lei pe un an, dobânda este de 1,2% pe zi, iar suma totală de plată aproape 2.300 de lei. Deci se poate returna, iată, chiar și de 4-5 ori mai mult decât suma primită inițial, dacă creditul nu este achitat într-un timp foarte scurt. DAE în acest caz este de 5.810%.

Este un exemplu pe care l-am găsit chiar astăzi dimineață și nu respectă noua lege, depășește noile plafoane, deci trebuie ca acest IFN să își modifice condițiile de credite.

Și e nevoie de foarte multă atenție și din partea celor care au nevoie de bani și se duc la astfel de IFN-uri.

Dacă sunteți în această situație, citiți cu atenție condițiile de creditare, verificati bine dobânzile. Cereți scadențarul, întrebați cât aveți de returnat, ce se întâmplă dacă nu reușiți.

Chiar dacă nevoia e mare, încercați să evitați să vă împrumutați la astfel de dobânzi, mai ales dacă nu aveți un venit stabil, pentru cheltuieli care nu sunt necesare sau pentru a plăti alt credit.

Atenție și la cumpărăturile în rate, pentru că multe magazine online au posibilitatea asta prin parteneriate cu IFN-uri și pot fi dobânzi mari și în acest caz. (sursa)

Articolul precedentVaccinarea împotriva gripei: Cine poate face gratuit vaccinul antigripal, care este momentul optim pentru administrarea lui și la cât timp după ești cu adevărat protejat
Articolul următorOPINII. Modelul Bolojan: propagandă pe bani publici, lipsă de viziune și salarii mici