Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a precizat joi că specialiştii urmează să afle cauza incendiului de la spitalul din Ploieşti.
Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a precizat joi că specialiştii urmează să afle cauza incendiului de la spitalul din Ploieşti, în urma căruia doi pacienţi – în vârstă de 74, respectiv 75 de ani – au decedat, iar o infirmieră a suferit arsuri, el subliniind în acest context că “suprasolicitarea sistemului sanitar este categoric evidentă” iar infrastructura este veche.
“Cauza incendiului va trebui stabilită de către specialişti, să vedem dacă ţine de o chestiune obiectivă sau poate fi şi subiectivă. Ceea ce ştim este că în momentul în care infirmiera care era în salon, combinezonul acesteia a luat foc, colegii din personalul medical au intervenit şi au reuşit să stingă cu stingătoarele, pentru că stingătoarele sunt folosite, dar incendiul a fost stins în totalitate, pentru că s-a propagat, din păcate, fulminant, el a fost stins de către pompieri în 3 minute de la sosirea acestora. Din păcate, în urma acestui eveniment nefericit avem şi doi decedaţi”, a declarat Cseke Attila la Realitatea Plus, potrivit Agerpres.
Cseke Attila: „Nu ştim exact filmul evenimentelor”
Întrebat dacă infirmiera încerca să-i salveze pe cei doi pacienţi aflaţi în salonul unde s-a produs incendiul, el a spus: “Nu ştim exact filmul evenimentelor, ce s-a întâmplat, primul lucru care va trebui stabilit este cauza incendiului, dacă această izbucnire şi evoluţie fulminantă a incendiului e datorată unei acumulări de oxigen, de exemplu, în salon”.
“Vorbim totuşi de o clădire care a fost nu de mult renovată şi trebuie să vedem dacă, eventual, au fost probleme la instalaţia electrică sau la un aparat care funcţionează pe partea electrică sau este un alt tip de cauză. Oricum, de pe un moment pe altul, a luat foc prima dată combinezonul asistentei, care a fost stins, dar focul s-a propagat foarte rapid, ceea ce ne-ar putea arăta, dacă vreţi, că era o acumulare de oxigen. Oricum, specialiştii pe partea de securitate la incendiu vor trebui să stabilească şi vor stabili cauza, nu aş dori să antamez o cauzalitate aici”, a arătat Cseke Attila.
Întrebat ce măsuri ar trebui luate pentru stabilirea mai rapidă a cauzelor unor astfel de incendii, dându-i-se exemplu cazul recent, anterior, de la Spitalul din Constanţa, astfel încât să poată fi prevenite astfel de evenimente, ministrul a răspuns: “Din păcate, suntem în plin val pandemic 4 şi suprasolicitarea sistemului medical este categoric evidentă şi ea ţine de săptămâni întregi şi, probabil, va mai ţine”.
“Mesajele noastre sunt încontinuu în acest sens către societate, să încercăm să ne ferim de această suprasolicitare pe care o avem astăzi. Iar în ceea ce priveşte speţa de astăzi, va trebui, totuşi, să aşteptăm această cauzalitate, pentru că, chiar dacă sunt interimar la Ministerul Sănătăţii, nu ar fi corect să antamez o cauzalitate, să stabilesc eu o anumită vinovăţie sau alta sau o cauză obiectivă sau subiectivă. Aici va trebui să avem încrederea şi puţina răbdare pentru ca specialiştii să determine cauzele acestor incendii”, a adăugat Cseke Attila.
Cseke Attila: „Erau ceva probleme legate de autorizaţia de securitate la incendiu”
El a menţionat că reprezentanţii Inspecţiei Sanitare de Stat fac verificări în fiecare spital unde sunt pacienţi trataţi pentru COVID în fiecare dimineaţă.
“Cei de la ISU, la fiecare 3 ore, pe fiecare secţie, într-adevăr, de ATI – şi aici nu vorbeam de o secţie de ATI, ci vorbeam de o secţie care era, sigur, conectată la oxigen, dar nu era de terapie intensivă – fac controale legate de partea de securitate la incendii. Din comunicarea celor de la IGSU ştim că erau ceva probleme legate de autorizaţia de securitate la incendiu, nu aveau autorizaţie de securitate la incendiu, au fost şi amendaţi. Toate acestea vor trebui analizate. Sigur, şi autorizaţia de securitate la incendiu este foarte importantă, dar ea relevă o anumită stare de fapt la momentul emiterii autorizaţiei. Deci, toate aceste elemente vor trebui verificate, analizate şi în funcţie de asta va trebui să tragem cu toţii învăţămintele care se desprind pe fiecare caz”, a afirmat Cseke Attila.
Ministrul s-a declarat de acord cu faptul că în sistemul sanitar românesc este nevoie de investiţii masive în infrastructură nouă, pornind de la faptul că vechea infrastructură nu mai suportă îmbunătăţiri.
“Acest lucru nu se poate face de pe o zi pe alta, dar toate posibilităţile care vor exista în perioada următoare, inclusiv PNRR, inclusiv din fonduri de la bugetul de stat, trebuie găsite soluţii pentru edificare de noi clădiri de spitale, pentru că o parte din infrastructura sanitară este categoric dintr-o altă perioadă construită şi este foarte greu din punct de vedere, dacă vreţi, al securităţii la incendiu să corespundă, chiar şi cu o reabilitare profundă”, a mai declarat Cseke Attila.
Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în acest caz. (sursa)