România vrea să producă vaccin, dar nu poate. Şi nu de ieri, de azi. 2009 este anul în care ultimul vaccin a ieşit pe poarta Institutului Cantacuzino. Angajaţii de acolo au declarat pentru Observator că linia tehnologică trebuie schimbată sau măcar modernizată. Dar asta va dura cel puţin doi ani.
Florin Cîţu – premierul României: “Vom încerca să producem vaccinul la noi în România la cantacuzino. Ne-am arătat disponibilitatea de a produce vaccin în România.Vom vedea ce vaccin va fi produs dar asta e varianta pe care mergem noi”.
Cât de viabilă este această variantă? Surse din Institutul Cantacuzino au declarat pentru Observator că: “Ceea ce ne lipseşte este infrastructura. Noi acum avem specialişti, avem oameni care au lucrat în partea asta de vaccinologie. Cât de repede poţi să faci sau poţi să aduci în România o linie tehnologică să corespundă standardelor de bune practici de producţie? Noi acum, în România, facem doar manipulare, depozitare, ştim să le distribuim”.
Un transfer tehnologic de durată
În acest caz nu vorbim despre producerea unui nou vaccin. O să fie Pfizer, Astra Zeneca sau Moderna pentru că ei au patentat deja producţia de vaccin. Hotărârea se va lua la nivel european.
Din acel punct însă transferul tehnologic către România poate să dureze foarte mult comparativ cu nevoile actuale. Fie trebuie construită de la zero aici o fabrică pentru linia tehnologică necesară fie se va retehnologiza locul unde pana acum Cantacuzino făcea vaccinul gripal.
“Trebuie să vedem ce aparatură avem nevoie, cât de repede durează achiziţia tehnologiei. Sunt lucruri variabile, se pot întâmpla anul acesta, se pot întâmpla anul viitor”, mai spune Institutul Cantacuzino.
În rând cu lumea
Adrian Gagheş, microbiolog: “Gândiţi-vă că este o tehnologie complet nouă, aceea a sintezei unei molecule de ARN mesager. Instruirea, categoric, pe fondul unor oameni care sunt în domeniu nu va fi o problemă. Problema va fi realizarea conjuncturii necesare pentru saltul către această nouă tehnologie. Oamenii de acolo o ştiu, o cunosc teoretic dar practic nu”.
Ţara noastră nu este singura care se oferă să ajute la producerea vaccinurilor aprobate deja la nivel european. Gigantul farmaceutic francez Sanofi, care nu a avut până acum succes în dezvoltarea unui vaccin propriu împotriva coronavirus, a anunţat că a semnat un acord cu rivalii de la Pfizer Biontech pentru a-i ajuta la producerea serului lor. (observatornews.ro)