Direcțiile de Sănătate Publică au început să adune liste cu personalul medical care este de acord să fie vaccinat împotriva COVID-19, atunci când vaccinul va fi disponibil în România. Numai că acțiunea a debutat cu stângul și într-un mod “heirupist”, acuzație lansată chiar de medicii specialiști din cabinetele ambulatorii. Multe DSP-uri au cerut aceste date de pe o zi pe alta (16 noiembrie după-amiază, cu termen de trimitere 17 noiembrie, ora 12:00), au uitat de o mare parte dintre medici, iar în județe întregi, medicii nici măcar nu au fost întrebați. Marea întrebare este dacă vor fi luați în calcul pentru vaccinare toți medicii care își doresc să fie imunizați, sau doar cei pe care DSP a apucat să îi întrebe “în mod heirupist”. Mai exact, dacă datele incomplete colectate acum de DSP-uri sunt cele în baza cărora se vor face comenzi de vaccinuri pentru imunizarea personalului medical.
Într-o primă fază, în România ar urma să fie vaccinat împotriva COVID-19 personalul medical, grupele de risc, sectoare esențiale precum educație, siguranță națională, transporturi și energie, a anunțat ieri președintele Klaus Iohannis.
Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 va fi făcută publică săptămâna viitoare, a anunțat marți președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a precizat că medicul Valeriu Gheorghiță, de la Spitalul Militar Central, a fost desemnat coordonator al campaniei.
Pregătirile pentru campania de vaccinare au început însă cu stângul, acuză Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator din România prin vocea medicului Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației.

Ce reclamă Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator, care reprezintă medicii din ambulatoriul de specialitate din România:

  • 1. Anunțul despre vaccinare s-a făcut prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică, dar maniera a fost neunitară, au existat județe în care nu s-a făcut anunțul, sau s-a făcut trunchiat, doar către o parte a medicilor de familie, ceilalți furnizori fiind complet uitați (vezi București, Ilfov. Prahova, etc).
  • 2. Termenul de trimitere al catagrafiilor a fost complet nerealist, adresa fiind trimisă pe data de 16 noiembrie după-amiaza, cu termen de trimitere 17 noiembrie ora 12 (vezi D.S.P.M.B.), în condițiile în care nu au fost anunțați toți furnizorii de servicii medicale.
  • 3. Considerăm că acțiunea de vaccinare a personalului medical împotriva SARS-COV2 este mult prea importantă pentru a fi tratată în acest mod heirupist, fiind necesară o abordare mult mai aplicată pentru a obține rezultatele dorite.

Practic, medicii de ambulator îi cer ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, într-o scrisoare deschisă semnată de președintele APMA, medicul Cosmin Alexandrescu, elaborarea unei practici unitare la nivelul țării “care să poată garanta atât eficiența măsurii cât și transparența acesteia. În acest sens vă supunem atenției câteva propuneri pe care le considerăm esențiale pentru succesul operațiunii”:

  • 1. Stabilirea unui termen realist pentru colectarea datelor (ex: 30 noiembrie 2020)
  • 2. Crearea la nivelul fiecărei DSP a unei adrese de mail dedicate, afișată la loc vizibil pe site-ul acestora, preferabil pe homepage, eventual cu link și pe pagina www.ms.ro
  • 3. Afișarea pe site-urile DSP a formularelor de catagrafie, cu menționarea expresă în acestea a celor care refuză vaccinarea
  • 4. Solicităm aceste lucruri deoarece este evident că la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică nu există baze de date actualizate cu datele de contact ale tuturor furnizorilor de servicii de sănătate din județele respective, deși la nivelul R.U.C.M. ar trebui să fie înregistrați cu toții.

(hotnews.ro)

Articolul precedentComisia Europeană avertizează guvernul: Deteriorare masivă a finanțelor publice în 2020
Articolul următorCine e de vină? Eterna întrebare!