Culpabilizarea colectivă este una dintre cele mai vechi și, în același timp, eficiente metode de manipulare a oamenilor. Când toți sunt de vină, de fapt nu este nimeni vinovat, vinovăția se diluează iar cei cu adevărat în culpă scapă de răspundere, scrie printreranduri.net.

Asta a încercat și actualul ministru al Sănătății, tovarășul Nelu Tătaru când, după tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț, întrebat fiind dacă se simte vinovat a răspuns: ”Pentru situaţia de peste 30 de ani şi pentru autorităţile locale şi neimplicare cred că suntem vinovaţi toţi din această ţară, nu numai sistemul medical, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală” .

Exemplu clar, de manual! Tătaru vrea să se spele pe mâni de orice răspundere, atât pentru pacienții decedați în urma incendiului, cât și pentru sutele de mii de bolnavi și de morți din ultimele luni.

Cu siguranță românii nu sunt răspunzători pentru tragedia de la Piatra Neamț! În schimb, ministrul Sănătății poartă o responsabilitate directă (și nu doar morală sau simbolică), pentru că el gestionează întregul sistem sanitar. Dacă se întâmplă ceva bun, pe el îl lăudăm! El este invitat să taie panglicile la diversele inaugurări, așa că tot el trebuie tras la răspundere și atunci când lucrurile nu funcționează.

Apropo de afirmațiile ministrului Sănătății, mai merită menționat un lucru legat toată povestea cu autorizația spitalului de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU).

Puțini știu că nici Spitalul din Vaslui, acolo unde este titular ministrul și doctorul Nelu Tătaru, nu are aviz ISU. Fix ca la Piatra Neamț. De fapt, niciun spital din Vaslui nu are aviz ISU. Din întâmplare, inspectorul șef de la ISU Vaslui este nimeni altul decât fratele ministrului Sănătății…

Nici la Oradea situația nu este mai bună din acest punct de vedere. Pentru că niciuna dintre mult-lăudatele spitale publice din oraș nu are avizele ISU! Adică suntem la nivelul Vasluiului la acest capitol.

De fapt, problema asta cu ISU și avizele este una generalizată la nivelul tuturor spitalelor din țară: din 640 de spitale din România, doar 211 au aviz ISU. Celelalte nici nu vor avea vreodată acest aviz pentru că nu vor îndeplini niciodată cerințele stricte ale ISU. Clădirile spitalelor fiind vechi, ele nu vor corespunde noilor cerințe pentru stingerea incendiilor. Nu au cum, decât dacă le demolăm și construim altele noi*. Apropo de asta, înțeleg că după 1989, în țara noastră s-au construit doar 2 spitale publice noi și acelea de dimensiuni medii spre mici. Niciun spital mare.

Cam atât despre vinovăția colectivă, domnule ministru!

*Nu este legat de subiectul spitalelor, dar dacă tot am deschis subiectul cu ISU, merită menționat faptul că în Oradea, în anul 2020, Primăria construiește parcări noi (subterane sau etajate) tot fără să primească avizul ISU pentru ele. Dacă în cazul unor clădiri vechi poți înțelege că nu au cum să respecte noile normative, în cazul construcțiilor noi, constructorii și beneficiarii nu au nicio scuză.

Din păcate, toate parcările din Oradea inaugurate cu mare fast – din spatele Tribunalului, de lângă Magazinul Crișul și parcarea din centrul orașului de pe strada Independenței – au o problemă mare în acest sens. Primăria a primit câte o amendă usturătoare de la Pompieri pentru fiecare dintre marile sale ”realizări”. Să vedeți voi aruncatul pisicii și spălatul pe mâini din partea edililor, dacă vreodată va apărea vreo problemă, un incendiu sau un accident… Doamne ferește!

sursa: printreranduri.net

Articolul precedentPregătiri “heirupiste” pentru campania de vaccinare împotriva COVID-19
Articolul următorDEZVĂLUIRE – RAREȘ BOGDAN: ”TÂMPITUL DE LUDOVIC TREBUIE DEBARCAT CÂT MAI REPEDE”