Ploiești, Iași, Bistrița și Satu Mare sunt orașele cu cele mai mari scumpiri ale unui coș format din 10 alimente. La polul opus se află Râmnicu Vâlcea, Slatina, Alba Iulia și Alexandria, unde prețul aceluiași coș alimentar a scăzut, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

În calculul coșului de consum au fost luate în considerare 10 produse: cartofi, fasole uscată, ceapă uscată, varză de toamnă, usturoi uscat, morcovi, mere, lapte de vacă, brânză telemea de oaie, miere de albine și ouă.

Ca exemple, cei mai scumpi cartofi sunt în București, urmat de Călărași, Arad, Timișoara și Oradea. Cei mai ieftini cartofi în găsim la Slatina și Tulcea.

Ouăle cele mai scumpe (2 lei/bucata) sunt în Baia Mare și Focșani, iar cele mai ieftine, la Slatina și Botoșani.

Clujul și Miercurea Ciuc sunt localitățile în care fasolea e cea mai scumpă, iar la Slatina și Slobozia e cea mai ieftină.

Dacă ne uităm și la salariile nete din capitalele de județ, lucrurile se schimbă puțin. La Focșani, achiziția unui coș format din cele 10 produse înghite 90% din salariul zilnic al unui angajat. Din acest punct de vedere, al procentului din salariu pe care îl înghit cumpărăturile celor 10 produse, clasamentul județelor se schimbă, Capitala fiind cea mai avantajată.

Oradea, însă, se află pe locul 29.

Cel mai scump coș de consum este la Cluj-Napoca

La Cluj, pentru a-ți cumpăra cele câte un kg din cele 10 produse plătești aproape 200 de lei, în vreme ce la Slobozia aceleași produse te-ar costa circa 125 de lei.

Clujul e urmat de Timișoara, Galați, Timișoara și Sfântu Gheorghe.

Capitala e abia pe locul 5 ca nivel al prețurilor celor 10 produse luate în calcul, deși are salariile cele mai mari din țară.

(HotNews.ro)

Articolul precedentUn lanț de supermarketuri anunță că producatorii locali din judetul Bihor au de acum raftul lor în unele magazine  
Articolul următorIlie Bolojan şi-a reluat mandatul de preşedinte al Senatului