De anul viitor am putea avea pește și midii crescute în ferme din Marea Neagră. Mai multe tronsoane scoase la licitație de Apele Române au fost atribuite, iar contractele, semnate.  

Soiul principal de pește care va fi crescut la noi este păstrăvul curcubeu. Dar investitorii ar urma să încerce și specii mediteraneene, precum bibanul și dorada.

10 din cele 28 de perimetre scoase la licitație de Apele Române și-au găsit un investitor. Vor apărea ferme în larg de la Gura Portiței, până la Vama Veche, pe o suprafață totală de 60 de hectare.

Fermele marine vor fi amenajate la o distanță de cel putin 50 de metri de mal și maximum 6 kilometri, cum va fi în cazul celor de la Gura Portitei. Apele Române vor asigura un culoar de trecere care nu va fi în apropierea plajelor turistice.

În trei ferme vor fi crescute midii, iar în celelalte șapte pește. Investitorii au semnat contractele și se vor apuca de treabă.

Matei Datcu, investitor: “Voi face fermă de scoici. E câștig 100%, eu, țară, clienți. Crescând între ape nu o să găsiți absolut deloc nisip, sunt tinere, pline de carne”.

Vasile Todosia, investitor: “Am luat 4 sectoare, pe care vor fi amplasate 4 ferme, undeva la vreo 600 de tone pe fermă, undeva la 2.400 de tone de păstrav. Peștele e reprodus într-o fermă în Prahova, până la 300 de grame și apoi îl aducem în Marea Neagră și facem între 3-5 kg în 8 luni de zile“.

Păstrăvul curcubeu s-a adaptat foarte bine la Marea Neagră

Ana Maria Agiu, purtător de cuvânt Administraţia Naţională Apele Române: “Din cele 10 perimetre adjudecate, pentru 6 dintre acestea au fost semnate contractele. Vorbim de perimetre care sunt închiriate pe o perioadă de 20 de ani”.

Pentru a veni în ajutorul investitorilor, experții Institutului de Cercetări Marine ”Grigore Antipa” au realizat un experiment. Au vrut să vadă dacă păstrăvul curcubeu poate să crească în Marea Neagră. Iar specia s-a adaptat cu succes. De la 30 de grame, cât aveau peștii în momentul transferului, au ajuns la peste 150.

Victor Niță, cercetător INCDM: “Este o specie cu o carne excelentă, foarte ușoară, dar foarte bogată nutritiv. În apa Mării Negre, de regulă ne așteptăm să crească puțin conținutul de lipide, să fie mai grasă și mai savuroasă”.

Investitorii care vor să închirieze unul dintre perimetrele disponibile pot face solicitări la Apele Române. (sursa)

Articolul precedentRevenirea lui Donald Trump la Casa Albă, întâmpinată cu optimism / Jumătate dintre americani se așteaptă să o ducă mai bine în 2025 – sondaj CBS News
Articolul următorCum arată administraţia publică pe judeţe: sectorul public joacă un rol crucial în piaţa muncii din judeţele cu economii mai puţin dezvoltate / Situația în Bihor