A mai rămas o săptămână până ce peste 150 de mii de liceeni din anii terminali vor da piept cu primele emoții la probele orale ale bacalaureatului.

”Subiectele sunt floare la ureche”, îi încurajează majoritatea profesorilor.

Testarea competențelor va avea loc pe parcursul a două săptămâni, uneori în zile succesive, timp în care orarul celorlalte clase va fi dat peste cap.

Ministerul Educației s-a jucat cu emoțiile candidaților și ale profesorilor. Conform instructajului trimis inițial directorilor de școli, probele orale ar fi trebuit ținute după amiază, după ce stau la ore, când- spun elevii- concentrarea în fața subiectelor se pierde.

Autoritățile au revenit cu o notă, care permite organizarea examenului de la ora 8.

Mihaela Mihai, profesor de română:
 ”Pentru ei este un câștig că se dă acum. Ne încurcă pe noi, că avem și alte ore, la celelalte clase”.

”Proba de română e complet nerelevantă”

Liceenii care au făcut echivalarea testării ECDC pentru engleză ori alte certificări internaționale cu proba de limbă străină nu vor susține această probă. Rămân Limba română și proba de competențe digitale.

Andreia Bodea, Director: 
”Cel puțin proba de română e complet nerelevantă. La competențe digitale iarăși, pentru generația lor este floare la ureche. Nu le folosesc decât ca să poată face pasul următor, ca să dea în continuare probele scrise și să-și ia diploma de bacalaureat”.

Într-un sistem vitregit de implicarea constantă a tuturor actorilor săi- profesori, elevi și părinți- se vor simți încă două săptămâni de ore făcute pe fugă ”că au examen ăia mari” sau deloc, deci elevi din clase mai mici trimiși acasă.

Desigur, totul se face cu angajamentul că lecțiile vor fi recuperate. Altfel, prin contractul colectiv de muncă angajații din învățământ au și în acest an încă două zile libere- a treia zi de Paște și Ziua Învățătorului. (sursa)

Articolul precedentDonald Trump a anunțat ce va face cu privire la interzicerea TikTok în SUA